Grip aşısı tartışması: Paniğe gerek yok

Kış yaklaşırken piyasada yeteri kadar grip aşısı bulunmaması tartışma yarattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası ekim ayının ortasında eczanelere 3’er 5’er grip ilacı geldiğini ifade ederken, CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Burhanettin Bulut, insanların grip aşısı için eczanelere isim yazdırdığını söyledi. Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise mevsim kayması nedeniyle grip sezonunda da bir kayma yaşanmasının aşı sıkıntısına yol açtığını doğruladı ama “paniğe gerek yok, gecikmeli de olsa gelecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Grip aşılarına erişim konusunda yurttaşlar ve eczacılar ekim ayı içerisinde sık sık karşı karşıya geldi. “Grip aşısı yok” iddialarının oraya atılmasının ardından pek çok kişi eczanelere isim yazdırdı ve aşının bulunmama gerekçesini sordu.

Geçen günlerde grip aşısına ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk etapta 253 bin doz aşının dağıtımının yapıldığını belirtti ve "Ancak anlıyoruz ki talep yoğunluğu sebebiyle aşılar azalmış. Önümüzdeki haftalarda 500 bin dozun daha dağıtımı yapılacak" dedi.

‘İNSANLAR GRİP AŞISI İÇİN SIRAYA GİRMİŞ DURUMDA’

Eczanelerde grip aşısına erişim konusunda yaşanan soruna tepki gösteren CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’a göre Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısı konusunda ithalat sayılarını da içeren detaylı bir açıklama yapması gerekiyor. Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Aşı zamanı geldi, aşı olun’ söylemleri geliştirmek yerine “Türkiye’deki ithalat oranı nedir?”, “İthal edilen oran ihtiyacı karşılıyor mu karşılamıyor mu?”, “İlaçta ya da gümrükte mi bir sorun yaşandı” sorularının yanıtlarını kamuoyuyla paylaşmasını talep etti.

Bakanlığın detaylı açıklama yapmaması nedeniyle insanların eczanelere gidip ilaç için adlarını yazdırdığını ifade eden Bulut özellikle risk grubunda olanlara bir an önce aşı yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Sağlık Bakanı 'aşınızı vurdurun' diyeceğine, hangi sürede geleceğini ve ne için gelmediğini açıklamak zorunda ama buna ilişkin bir açıklama yapılmıyor. Bu nedenle vatandaşlar ve eczacılar bu süreçte karşı karşıya geldi. İnsanlar aşı için sıraya girmiş durumdalar ve eczacılardan ricada bulunuyorlar. Gelirse bize öncelik verin, diyorlar. Bakanın bu konularda vatandaşı bilgilendirmesi ve paniğe sebep olmaması gerekiyor. Aşı vurulması gereken bir grup var. Şeker hastaları, kanser hastaları ve kronik rahatsızlıkları olanları içeren bir risk grubu var. Bir an önce bu grubun aşılarının tamamlanması gerekiyor.”

TEİS: GRİP AŞILARI ECZANELERE 3'ER 5'ER GELİYOR

Ekim ayı ortasında konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da eczanelerde yaşanan grip aşısı sorununa ilişkin, "Grip aşılarının kısıtlı şekilde gönderilmesinden dolayı kronik hastalar için endişeleniyoruz. Grip hastalığı yüksek risk grubundaki vatandaşlarımız için daha ağır geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Ekim ayı itibariyle eczanelere kısıtlı miktarda aşının gönderildiğini ifade eden Saydan, "Grip aşıları eczanelerimize üç beş tane kısıtlı miktarda gönderiyor. Bu durum özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Grip aşısı yaptırması gereken risk grubundaki hastalar, 65 yaş üstü, 6 aylık ve 2 yaş arası bebekler, gebeler, huzurevi gibi ortamlarda yaşayanlar, astım, böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı bulunanlar. Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalıdır” dedi.

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ BAŞKANI: PANİĞE GEREK YOK

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak’a göre ise grip aşısına erişim noktasında paniğe gerek yok. Mevsimlerde yaşanan kaymanın grip sezonunda da kaymaya sebep olduğunu belirten bir açıklama yayınladıklarını hatırlatan Çolak, “Paniğe gerek yok. Normal şartlarda eylül ayı içerisinde grip aşıları geliyordu ve ocak ayına kadar da yapılıyordu. Şimdi ise eylül ayında gelmedi ve ekimin sonuna doğru geldi. Buradaki gecikme, geç uygulamaya neden olacak ama sonuçta bu aşının uygulanmaması daha kötü” diye konuştu.

‘AŞI GECİKMELİ DE OLSA GELECEK’

Grip takviminin kaymasından kaynaklı ilaca erişilemediğini ifade eden Çolak sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalar değişince vücudun ona uyum sağlama süresi de sıkıntıya giriyor. Hava durumu mevsim normallerinde seyrediyor. Dolayısıyla kaygılanacak ve panik olacak bir durum yok. Aşının gecikmesinden kaynaklı değil aşıyı bulamama korkusuyla bir panik var. Türkiye’de yaklaşık 6 milyona yakın insan kronik hasta ve vücut dirençleri düşük. Kışa hazırlık yaparken onlar daha çok tedirgin oluyorlar. Aşılar bulunmuyor diye de bir açıklama yapabilirdik ama bu doğru değil. Aşı gecikmeli de olsa gelecek, geç de olsa vurulmanın yararı var, zararı yok. Bir aylık 45 günlük bir gecikme söz konusu. Ancak üretim yapıldı ve parça parça piyasaya geliyor. İnsanlar bunu alıp kullanabilir, herhangi bir sorun yok.”

--