Kapatılan Numune Hastanesi için proje yarışması

Mimarlar ve tabipler kapatılıp şehir hastanesine taşınan tarihi Numune Hastanesi ve çevresi için fikir proje yarışması açtı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hastanenin Medipol Üniversitesi’ne devredileceğine ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, “Sağlık Bakanlığı ivedi olarak kamuoyuna açıklamak durumunda” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Ankara Tabip Odası, kamuoyunun tepkilerine rağmen kapatılan ve 1881 yılında Gureba Hastanesi ismiyle hizmete başlayan tarihi Numune Hastanesi ve çevresi için fikir proje yarışması açtı. Yarışmayla 138 yıllık Numune Hastanesi’nin, tüm değerlerinin ve taşıdığı tüm potansiyellerin ortaya çıkartılması, mekânın bellek mekânı olarak kent sağlığı ve halk sağlığı açısından öneminin vurgulanması, Cumhuriyet’in halkçı sağlık politikaları ile bugünün ticarileştirilmiş sağlık politikalarının mekân üzerinden tartışılması amaçlanıyor.

‘ŞEHİR HASTANESİNE KURBAN EDİLEREK KAPATILDI’

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Numune Hastanesi, şehir hastanesine kurban edilerek kapatıldı. Kentliler yürüyerek ya da tek ulaşım aracı ile kolayca ulaşacakları hastanelerini kaybettiler. Cumhuriyetin sağlıklı toplum hedefiyle, Sağlık Bakanlığı'nı kucaklayan Sıhhiye Meydanı ve çevresindeki hastanelerle şekillenen sağlık mekanları, kentin ana omurgası, Cumhuriyet’in temsil aksı üzerinde şekillenerek, cumhuriyetin sağlıklı topluma ulaşma ve toplum için bir rejim inşa etme idealinin karşılığı olarak şekillendi. Hasta adam Osmanlı’dan sağlıklı toplum cumhuriyete geçişi hatırlatan en önemli yerleşke olan sağlık yerleşkesi, şehir hastanelerinin açılması ile özgünlüğünü yitiriyor. Toplum, müşteri olarak görülen, kent merkezlerinden uzak, altyapısı yetersiz, yer seçimi yanlış, insanın içerisinde kaybolacağı, başka bir deyişle sağlığına kavuşma sürecinde sağlığını kaybedeceği, hasta topluma gidişin mekânsallığı olan şehir hastanelerine mahkum ediliyor" diye konuştu.

‘MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ’NE DEVREDİLDİĞİNE İLİŞKİN DUYUM ALDIK’

Kapatılan kamu hastanelerinin peşkeş çekildiğini söyleyen Candan, "Numune Hastanesi’nin Medipol Üniversitesi’ne devredildiğine ilişkin duyum aldık. Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Sağlık Bakanlığı ivedi olarak kamuoyuna açıklamak durumunda. Numune Hastanesi ile ilgili tasarruf nedir, Numune Hastanesi Medipol’e devredildi mi? Önce tarihi Ankara Garı yerleşkesinin bir bölümünü Medipol Üniversitesi'ne devrettiler, sonra Atatürk Orman Çiftliği arazisinden 555 bin metrekare alanı devrettiler, şimdi sırada Numune Hastanesi mi var? Cumhuriyetin değerlerinin yağmalanmasına, ranta kurban edilmesini reddediyoruz" dedi.

PROJELERİN TESLİMİ İÇİN SON TARİH 3 OCAK 2020

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut ise “Numune Hastanesi’nin tekrar revize edilerek sağlık tesisi haline getirilmesi gerekli. Hacettepe ve Ankara Üniversitesi bu yerleşkeleri alabilir ve sağlık hizmeti devam edebilir” dedi ve yarışmanın detaylarına ilişkin şunları paylaştı:

“Numune Hastanesi ve Çevresi Değerlendirme Projesi Ulusal Fikir Yarışması’nın soru ve cevapları yayınlandı. Yarışma alanı ve çevresinin gerekli analizlerinin yapılabilmesi için 19 Ekim 2019 Cumartesi günü saat 10.00’da yarışmacılarla 'Numune Hastanesi Buluşması' gerçekleştirilecek. Projelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne teslimi için Son tarih 3 Ocak 2020, 20 Ocak’ta ise sonuçları açıklayacağız. 27 Ocak’ta kolokyum ve ödül törenin ardından güzel bir fikir projesinin çıkacağına inanıyoruz. Bu fikir yarışması yıkım tehdidi altındaki, Medipol’e devri duyumlarının olduğu Numune Hastanesi’nin kamusal yaşama kazandırılması, revize edilerek sağlık tesis haline getirilmesi için önemli bir adım olacaktır.”

Etiketler Ankara hastane numune