Fast food yiyen erkeklerin kısırlık riski artıyor

Fast food gençlerde sperm sayısını azaltıyor: Geri döndürülemez bir zarar oluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapılan bir araştırma; yüksek oranda yağ içeren işlenmiş yiyecekler gibi fast food ürünlerini fazla tüketen genç erkeklerin üreme kabiliyetinin 18 yaşına ulaştıklarında geri döndürülemez biçimde zarar gördüğünü ortaya çıkarttı.

Harvard araştırmacılarının yaklaşık 3 bin genç erkeğin incelendiği araştırma; balık, tavuk, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme biçiminin ise sperm seviyelerinin artmasını sağladığını belirtti.

Araştırmacılar, antioksidandan yoksun, işlenmiş gıdaların sperm üretmeyi sağlayan hücreleri 'oksidatif stres'e maruz bıraktığına ve ilerleyen zamanlarda yok ettiğini düşünüyor. Erkeklerin sperm sayılarının son birkaç on yıldır giderek azalmasının üzerine, Sheffield Üniversitesi Profesörü Allan Pacey, “Genç yaşta kötü beslenmek, hayatınız boyunca üstünüze yapışıp kalacak kötü sonuçlar doğurabilir” dedi.

'4 FARKLI BESLENME TİPİ BELİRLENDİ'

Araştırmada beslenme alışkanlıklarıyla ilgili sorulara verilen cevaplar sonucunda 4 farklı beslenme tipi belirlendi. İlki; genel olarak kırmızı et, işlenmiş et, şekerli- yağlı yiyecek ve içecekler içerek Batı tipi beslenme. İkincisi; tavuk, balık, sebze ve meyve içeren ölçülü beslenme. Üçüncüsü; soğuk işlenmiş et, tam tahıl, mayonez, soğuk balık, çeşniler ve süt ürünlerinden oluşan ve bir çeşit İskandinav sandviçinden adını alan ‘Smørrebrød’ beslenme. Dördüncüsü ise bol sebze, soya sütü ve yumurta içeren geleneksel vejetaryen beslenme.

Araştırmanın sonucunda sperm sağlığı açısından en iyi beslenme çeşitlerinin sırasıyla; ölçülü beslenme, vejetaryen beslenme, Smørrebrød beslenme ve son olarak  da Batı tipi beslenme olduğu belirtildi.

'SPERM SAYILARI ERKEKLİĞİN BİR ÖLÇÜTÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Uzmanlar, kişi beslenme şeklini düzelterek, sperm sağlığını iyileştirebilse de zararın geri döndürülemez olduğunu düşünüyor. Araştırmanın öncüsü Doktor Jorge Chavarro,  “Genç erkeklerin sperm sayılarını etkileyebilecek şeylere karşı ne kadar hassas olduklarına inanamazsınız. Zira bunu erkekliğin bir ölçütü olarak görüyorlar. Aslında bu durum daha sağlıklı besinlere yönelmelerini sağlayabilir” dedi.

Araştırma Viyana'da Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği'nde (ESHRE) yapılan bir konferansta sunuldu. (Kaynak)