'Kanser ilacı yumurtlayan' tavuk yetiştirildi
Edinburgh'da yapılan bir araştırmada, proteini üreten insan geni, tavuğun DNA'sının, yumurtadaki beyazın üretiminde rol oynayan kısmına eklenebildi. Bu sayede yumurtanın beyazında oluşan protesin bazı kanser ilaçlarında kullanılabilecek.
28 Oca 2019 (Son Güncelleme 13:18)
DUVAR – İskoçya’da bazı kanser türleri ve eklem iltihaplanmalarıyla mücadelede kullanılabilecek ilaçlar yumurtlayabilen, genetiğiyle oynanmış tavuklar üretildi. Söz konusu ilaçların üretimi, ilaç şirketlerinin şu anda yaptıklarına kıyasla 10 ila 100 kat daha ucuz. Uzmanlar, tavukların yumurtlamasıyla ilaç üretimin ticari boyutlarda yapılabileceğine inanıyor.
Çoğu hastalık, vücudun doğal yöntemlerle belirli bir kimyasalı ya da proteini üretmemesinden kaynaklanıyor. Bu tür hastalıklar eksik proteini içeren ilaçlarla denetim altına alınabiliyor. Bu ilaçlar ilaç şirketleri tarafından üretiliyor ve imalatları çok pahalı olabiliyor. Edinburgh’taki Roslin Teknolojileri’de yapılan araştırmada ise proteini üreten insan geni, tavuğun DNA’sının yumurtasındaki beyazın üretiminde rol oynayan kısmına eklenebildi. Yumurta kırıldıktan ve beyazı sarıdan ayrıldıktan sonra, yumurtanın beyazında yüksek miktarlarda protein olduğu görüldü.
Araştırma ekibi, özellikle insanların bağışıklık sistemi için gerekli olan iki proteine odoklandı. Bunlardan biri IFNalpha2a ve bu proteinin önemli anti-viral ve kanserle mücadele özellikleri bulunuyor. Bir diğeri ise zarar görmüş dokuların kendilerini tamir etmesini sağlayan macrophage-CSF proteini.
İlaçlardan bir doz üretilmesi için üç tavuk yumurtası gerekiyor ve tavuklar yılda 300 yumurta üretebiliyor. Uzmanlar yeterli sayıda tavuk olursa, ticari miktarlarda ilaç üretilebileceğine inanıyor. İlaçların insanların tedavisinde kullanılabilmesi için yasal düzenlemeler gerekiyor ve bunun 10 ila 20 yıl sürebileceği kaydediliyor. Uzmanlar, tavukların hayvan sağlığı için de kullanılabileceğini umuyor.
Bunlar arasında, çiftlik hayvanlarının bağışıklık sistemlerinin geliştirilmesi için antibiyotiklere alternatif ilaçlar olabilir. Böylece antibiyotik dirençli yeni mikrop türlerinin ortaya çıkması riski de azaltılabilir. Dr. Herron macrophage-CSF proteininin ev hayvanlarının tedavisinde de kullanılabileceğini söylüyor. (BBC Türkçe)
SAĞLIK
[1g 1s 14d] Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Şubat’ta faaliyete giren Bilkent Şehir Hastanesi'ni 14 Mart'ta açacaklarını duyurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hastanede birçok eksik olduğunu söyleyerek, "Bilkent Şehir Hastanesi'ne günde 50 bin kişi giriş çıkış yapacak, Eskişehir yolu felç olacak. Hastanede bir yerden bir yere ulaşmak başlı başına dert" dedi.
[1g 1s 39d] Bakan Koca'dan Tilbe'ye yanıt: En önemli unsuru elleri sık sık yıkamak, istirahat ve bol sıvı...
[3g 23s 12d] İstanbul'da muayene ettiği adliye personeli hastasına 10 günden fazla rapor yazma yetkisi olmadığı halde 11 gün iş göremezlik raporu yazan doktor hkkında görevi kötüye kullanmak suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
[4g 3s 25d] İlaç fiyatlarına yapılan yüzde 26 zam, bugün etiketlere yansıdı. Fiyat artışları ilaç türüne göre değişiklik gösteriyor.
[4g 6s 3d] Geçirdiği kaza sonrası kafatası 26 vida ve 6 plakla sabitlenen Özge Karakuş, psikoloji eğitimi aldı. Şimdi insanlara kendi beyin dalgalarını değiştirebilmeyi öğretiyor.
Prof. Dr. Erol Tavmergen sigaranın zararlarını açıkladı: Torunlarda sperm sayısını düşürüyor.
Yeni bir araştırmaya göre, ergenlik yıllarında esrar kullanmak yetişkinlikte depresyon riskini yüzde 37 artırıyor. Gençken esrar kullananların intihara üç kat daha eğilimli olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç fiyatlarına yüzde 26.4 zam yapılacağını duyurdu. Yeni fiyatlar 19 Şubat'tan itibaren geçerli olacak.
Göğüs estetiği ameliyatları hastaların estetik kaygılarını gidermek için yapılabileceği gibi hastalık ve çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen göğüs kayıpları olması halinde de göğüs estetiği ameliyatı yapılabilmektedir.
Kesin tedavisi bilinmeyen hastalıklar için komisyon kurulacak. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı.
İngiltere'de kamu sağlığı birimi uzmanları çocukların elektronik cihazlarla ilişkileri ile ilgili bazı önerilerde bulundular. Önerilerin bulunduğu raporda, teknoloji şirketlerinin çocukların güvenliği için daha fazla çaba göstermesi gerektiği de vurgulandı.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nden uyarı: Tavuk pisliğine bulanmış yumurtalar saman içine konarak 'köy yumurtası', 'gezen tavuk yumurtası', 'organik yumurta' gibi adlarla ve 3-4 misli fiyatla satılıyor.