Bebeğin boğazına mandal yayı kaçtı

Nevşehir'de mandalla oynayan 1 yaşındaki bebeğin nefes borusuna mandal yayı saplandı. Nefes borusuna saplanan yay başarılı bir operasyonla çıkartıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nevşehir'de bebek Ö.Y., dün akşam saatlerinde elinde mandalla oynarken, parçalanan mandalın yayını ağzına aldı. Bebeğin babası olayı fark eder etmez yayı ağzından çıkarmaya çalıştı ancak başaramayınca Nevşehir Devlet Hastanesi Acil Polikliniği'ne getirdi. Bebeğe burada doktor Mustafa Alpaslan gerekli tetkikleri yaptı. Röntgen filminde yayın lokalizasyonu belirlenerek bebeğin acilen ameliyata alınmasına karar verildi. Daha sonra, KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Cevatzade tarafından yapılan ameliyatla genzine saplanan mandal yayı çıkartıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Dr. Cevatzade, "Özellikle 1-12 aylık döneme karşılık gelen süt çocuğu döneminde bebekler her şeyi ağzına alır. Üzerinde 3 yaş altında kullanılmaması gerektiği yazan ürünlere karşı bazen anne ve babalar pek dikkatli davranmayabiliyor. Bu tarz ürünler boğaza kaçabiliyor. Bu konuda ailelerin çok dikkatli olması gerekli. Ailelerin, küçük çocuklar için yabancı cisim aspirasyonlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Nefes borularına kaçacak parçaları uzak tutmaları gerekiyor. Ayrıca 3 yaş altı çocuklarda çerez gibi küçük parçacıklı maddeleri vermemeleri gerekir, ağızdan alınan her türlü yabancı cisim hava yolunu tıkadığında o kişinin hayatının kaybına neden olma riski oluşturur" dedi. (NEVŞEHİR/DHA)