Hasta gerçekten 'bronş ağacı' tükürdü mü?

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir hastanın 'bronş ağacını tükürdüğü' iddia edildi. Ancak fotoğrafın kan pıhtısı olduğu anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’de bir hastanın, öksürerek 'sağ bronş ağacını' çıkardığı iddiası sosyal medyada gündem oldu. Kalp hastası bir kişinin Kaliforniya’da gittiği hastanede akciğerinin bir kısmını öksürerek vücudundan attığına dair paylaşılan fotoğrafın 'bronş ağacı' olmadığı ortaya çıktı.

The New England Journal of Medicine Dergisi’ndeki 29 Kasım 2018 tarihli habere göre kronik kalp yetmezliği olan 36 yaşındaki bir adamın bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra öksürerek sağ bronş ağacında biriken kan pıhtısını tükürdüğü ve bir süre sonra da kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

teyit.org'un haberine göre, konuyla ilgili yapılan açıklamalarda kalp hastalığı geçmişi olan hastaya, öksürük şikayetleri üzerine oksijen ve kan sulandırıcı verilerek tedavi edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Hastanın şikayetlerinin devam etmesiyle bronkoskopiye (soluk borusunun ve bronşların bronkoskopla incelenmesi) başvuran doktorlar iki gün bir atak gözlemlemediklerini fakat bir hafta sonra hastanın kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybettiği söyleniyor.

TEK PARÇA BİR KAN PIHTISI

Hastanın yoğun bakıma alındığı Kaliforniya Üniversitesi’nden göğüs cerrahı Georg Wieselthaler, The Atlantic’e verdiği röportajda bu durumun son derece nadir gerçekleşebileceğini belirtiyor. Buna ek olarak Wieselthaler, haber kanalı KPIX ile yaptığı görüntülü konuşmada pıhtıların normal şartlar altında parça parça atıldığının gözlemlendiğini fakat; tek parça halinde bu büyüklükte bir pıhtının vücuttan atılmasının çok şaşırtıcı olduğunu da ekledi.

Wieselthaler, ileri seviye kalp rahatsızlığı olan hastanın pıhtı önleyici tedaviye ihtiyacı olduğunu, hasta hâlâ uyanıkken akciğer içi kanamasının başlayıp bu kanamanın aniden pıhtıya dönüştüğünü belirtiyor. Şiddetli öksürüklerin sonunda hastanın akciğerlerinde bulunan sağ bronş ağacında oluşan kan pıhtısını tek parça halinde vücudundan attığını fakat vücuttan çıkan parçanın bir akciğer dokusu olmadığını ekliyor. Hastanın söz konusu pıhtı parçasını vücudundan atmasından hemen sonra hastaya kanül ile oksijen verilerek entübe edilip bronkoskopi uygulayarak kanamanın kaynağını bulup tedavisini gerçekleştirdiklerini fakat bir buçuk hafta sonra hastayı önceden var olan ileri seviye kalp rahatsızlıklarından çıkan belirtilerin sonucunda kaybettiklerini belirtiyor.

.

GÖRÜLEN İLK VAKA DEĞİL

Genel Cerrah Opr. Dr. Fahri Yılmaz ise, fotoğrafta görülen parçanın bronş değil bronş içinde şekil almış organize kan pıhtısı olduğunu, bir insanın bronşlarını çıkarmasının imkansız olduğunu söyledi. Yılmaz, kanama sebebinin yırtılma, tümör, enfeksiyon olabileceğini ve pıhtılaşıp bronş sıvısıyla daha organize hal almış olabileceğini ekledi. Şiddetli öksürmeyle de bu tip bir pıhtının vücuttan atılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

1926 yılında The Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir vaka çalışmasına göre Rochester Hastanesi’ne kaldırılan 34 yaşındaki bir kadın benzer şekilde bronşlarında biriken pıhtının bir dökümünü öksürerek dışarı atmıştı. (Kaynak)

Etiketler kan ölüm hasta bronş