Burun estetiği yaptırmanın 9 faydası

Burun estetiği ya da daha tıbbi söylemiyle rinoplasti, burun şeklinin değiştirilip düzeltilerek kişinin istediği şekile veya yüzüne uygun hale getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Asıl amacı memnun olunmayan burun şeklinin düzeltilmesi olmasına rağmen yan yararları da vardır. Üstelik bu yararlar hiçte küçümsenmeyecek yararlardır.

Google Haberlere Abone ol

Dünyada ve ülkemizde refahın artması sonucu insanın temel ihtiyaçları olan giyinme, barınma gibi endişelerin ortadan kalkmasıyla birlikte, toplumda kabul görme, güzel görünme gibi görece ikincil denebilecek ihtiyaçları devreye girmeye başladı. Kozmetik, konfeksiyon, estetik gibi sektörler ön plana çıktı. Estetik sektöründeki gelişme ve talep ise baş döndürücü. Bu taleplerin başında da burun estetiği geliyor. Burun estetiği sadece kozmetik amaçla mı yapılıyor, yoksa başka yararları da var mı konusuna açıklık getirmek için uzmanlığına başvurduğumuz estetik cerrah Op. Dr. Defne Erkara burun estetiğinin yararları hakkında bilgi verdi.

Burun estetiği ya da daha tıbbi söylemiyle rinoplasti, burun şeklinin değiştirilip düzeltilerek kişinin istediği şekile veya yüzüne uygun hale getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Asıl amacı memnun olunmayan burun şeklinin düzeltilmesi olmasına rağmen yan yararları da vardır. Üstelik bu yararlar hiçte küçümsenmeyecek yararlardır. Bunları şöyle maddeleyebiliriz:

1- Güzel görünme: Burun estetiği ile burun şekli istenmeyen halden istenen, beğenilen hale getirilebilir. Yüz simetrisinin düzelmesi kişinin kendini daha güzel hissetmesini sağlar. Bir çok kişi çektiği selfilerde kendi burnunu beğenmeyerek estetik cerrahlara başvuruyor. Bu sayede daha rahat selfi çekebiliyorlar.

2- Rahat nefes almak: Burun estetiği ameliyatının burun şeklinin düzeltilmesinden sonra en önemli yararı rahat nefes almayı sağlamasıdır. Doğuştan veya sonradan travma vs sonucu burnunda eğrilik olan kişilerin büyük çoğunluğunda septum denilen burun orta duvarı da eğridir. Böylece burun pasajlarından biri daralarak nefes alma fonksiyonunu bozar. Hatta bazı ciddi durumlarda tamamen tıkayabilir. Operasyonda burun dıştan şekil olarak düzeltilirken, içerden de septum deviasyonu sorunu giderilir. Böylece kişi yine çoğunlukla hiç farkında bile olmadığı nefes alma sıkıntısından kurtulmuş olur.

3- Kokuyu duyabilmek: Malum burun koku organımız. Sağlıksız bir burun duvarı ve mukozası ( burun iç yüzeyine verilen isim) kokuyu tam olarak almayı engeller. Koku alınamayınca yemeklerin tadını da tam olarak almak mümkün olmaz. Burun estetiğinde burun içine yapılan müdahalelerle bu sorundan da kurtulmak mümkün olur. Sağlıklı burun duvarı, burun mukozası, o bölgedeki etler ve sağlıklı sinüsler olunca koku alıcı hücreler de sağlıklı çalışır.

4- Sosyal sorunlardan kurtulmak: Özellikle gençlerde akran şakalarından kaynaklanan içe kapanma, sosyal ortamlardan uzak durma, kendine olan güvenin kaybı boyutuna varan sorunlar yaşanabiliyor. Burun estetiği sonrası güven artışı, hatta bu sayede daha iyi bir kariyer, ikili ilişkilerde artan başarı gözlemlenebiliyor. Tabi burun estetiği olunacak, bütün sosyal sıkıntılar ortadan kalkacak diye bir şey yok. Bu sıkıntı burun şekil bozukluğuna bağlıysa yararı olur.

5- Sesin düzelmesi: Bazı kişilerde doğuştan beri burun tıkanıklığı olması sonucu tıp dilinde nasone ses, halk arasında genizden konuşma denen bir durum vardır. Burun estetiği yapılınca burun pasajı açılır ve genellikle ses de buna bağlıysa normale döner.

6- Sinüzitten kurtulma: Burun içindeki karmaşık yapılardan biride sinüslerdir. Alınan nefesin ısıtılmasını ve nemlendirilmesini sağlar. Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit denir. Nedeni çoğu kez burun içindeki enfeksiyonlar ve başkaca burun problemleridir. Sinüslerin girişi tıkanırsa içleri sıvı dolar, bakteri üretir ve enfekte olur. Burun estetiği sırasında burun kemikleri ve yumuşak dokular düzeltilince burun deliği rahatlar ve konka denilen burun etleri gevşer. Sinüs ağızları açılır ve içinde biriken sıvılar ve enfeksiyon ortadan kalkar.

7- Horlamadan kurtulma: Yine burundaki düzensizlikler horlamaya sebep olabilir. Bir araştırmaya göre çiftlerin dörtte birine yakını eşlerinin gürültülü horlaması yüzünden ayrı yatak odalarında yatmaktaymış. Burun estetiği sırasında bu düzensizlikler giderilerek bu soruna bağlı horlamadan kurtulmak mümkün olabilir.

8- Rahat uyku: Bilindiği gibi uyku hem ruhsal hem bedensel dinlenme için hayati bir ihtiyaç. Burundan rahat nefes alamayan bir kişi gece sık sık uyanacak, derin uykuya dalamayacak, dolayısı ile sabah dinlenmiş olarak kalkamayacaktır. Horlama veya uyku apnesi gibi sorunlara sebep olduysa yanındaki eşinin uykusunu bozması da cabası. Burun estetiği ameliyatı da burundaki sorunlara bağlı uyku bozukluklarını çözebilir.

9- Daha az üst solunum yolu enfeksiyonu: Normalde nefes alışverişi burundan olur. Burun alınan nefesi ısıtır, süzer ve nemlendirir. Eğer burun tıkalı olursa mecburen ağızdan nefes alınır. Böylece burunun ısıtma, süzme ve nemlendirme fonksiyonlarından mahrum kalınır. Bu da daha sık farenjit, larenjit, bademcik iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıkları ile yüzyüze gelmek anlamına gelir. Burun estetiği ile birlikte yapılan septum deviasyonu ve konka küçültme işlemleri ile bu sorun da ortadan kalkabilir.

Sonuç olarak; burun estetiği ameliyatı çok sık yapılan bir ameliyat. İyi araştırılarak, güveneceğiniz bir estetik cerrah bularak sadece şekil olarak değil, yukarıda bahsedilen sağlık problemlerini de halledebilirsiniz. Daha detaylı bilgi Dr. Defne Erkara'nın https://www.defneerkara.com/ sayfasına başvurabilirsiniz.

İlandır.

Etiketler sağlık Burun estetik