5 milyar insan miyop olabilir

Akıllı telefonların miyopa neden olduğu iddia edildi. 2050'de nüfusun yarısı miyop olabilir!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya merkezli Brien Holden Vizyon Enstitüsü, uzağı görme bozukluğunun özellikle sanayileşmiş ülkelerde son on yılda hızla arttığını tespit etti.

Araştırmacılar eğer bu şekilde devam ederse 2050 yılında dünya genelinde 5 milyar insanın miyoptan mustarip olacağı tahmin ediyor. Bu da o yıllardaki toplam dünya nüfusunun yaklaşık yarısı oluyor.

HAYAT KOŞULLARI DA BİR ETMEN 

Alman Göz Sağlığı Topluluğu (DOG) Başkanı Dr. Nicole Elster, "Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerin erken yaşlardan itibaren yoğun olarak kullanılması, açık havada daha az zaman geçirmemize  neden oluyor" dedi. Dolayısıyla miyop, kişinin çocukluk ve gençlik yıllarında teknolojik cihazları ne kadar yoğun kullandığı ile yakından ilgili.

Gözünde miyop oluşan biri, bundan doğal yollarla kurtulamaz. Uzağı görme bozukluğu çoğu kez çocukluk zamanlarında oluşmaya başlıyor ve sonraki yıllarda artarak devam ediyor. Rahatsızlık ne kader erken yaşta başlarsa, yıllar içinde etkisi o kadar fazla oluyor.,

KORUNMANIN YOLLARI NELER

Miyop oluşumunu önlemenin en etkin yollarından biri, kitap okurken veya elektronik cihazların ekranlarına bakarken en az 30 santimlik mesafeyi korumak. Bir diğer çözüm de açık havada daha fazla zaman geçirmek.

Tayvanlı bilim insanları, gün ışığı, göz bebeğinin büyümesini engellediği için çocukların günde ortalama 80 dakika dışarıda vakit geçirmesi durumunda miyop riskinin yarı yarıya azalacağını tespit etti. (Kaynak: DW Türkçe)