Yoğun bakım hastalarına köpekli tedavi

İtalya'nın Floransa kentindeki bir hastanede yoğun bakımdaki hastaların tedavisine "terapi uzmanı" köpekler destek oluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Careggi Hastanesi'nde, yoğun bakımda tedavisi süren hastalara yaklaşık 3 yıldır hayvanlı terapi uygulanıyor.

Hastanenin yoğun bakım servisinde 2 golden retriever, 1 labrador, 1 cavalier king ve 1 cocker cinsi köpek hizmet veriyor. Özel bir eğitimden geçirildikten sonra hastanedeki görevlerine başlayan bu 5 köpek, haftada iki kez, karakterlerine en uygun görülen hastalarla vakit geçiriyor. Köpekler yoğun bakım servisine girmeden önce özel olarak temizleniyorlar.

Ardından, köpek eğitimcisi, doktor ve fizyoterapistler eşliğinde hastanın yatağına götürülüyor. Hastanın hareket kapasitesine göre herhangi bir şekilde iletişim kurması amaçlanıyor. Hastanenin uzman doktorları, köpeklerin hastaların iyileşme sürecine büyük katkı sağladığını belirtiyor.

SADECE KÖPEK DEĞİLLER

İtalyan basınına projeyle ilgili bilgi veren yoğun bakım servisi sorumlusu Doktor Manuela Bonizzoli, "Bu köpekleri iş arkadaşımız olarak adlandırıyoruz, hastaneye girdiklerinde bir meslektaşımızı görmüş gibi oluyoruz" dedi. Bonizzoli, köpeklerin hastalara yalnızca duygusal destek sağlamakla kalmadığını aynı zamanda ilaç tedavisine bağlılığı artırarak hastaların fiziksel olarak iyileşmelerine de katkı sağladığını söyledi.

TEK AMAÇ EĞLENCE DEĞİL

Doktor Bonizzoli, bu projenin amacının ise yalnızca hastaları eğlendirmek olmadığını vurguladı: "Buna eğlence demek doğru olmaz. Yoğun bakım servisi gibi, yaşamla temasın çok kısıtlı olabildiği bir ortamda hastalar yeniden bu teması kuruyor. Hastalar köpeklerin yine geleceğini biliyor ve bir sonraki buluşmayı beklerken sağlık ekiplerinin uyarılarına daha fazla riayet ediyor. Köpekler, hastalara aile üyelerinden daha fazla yardımcı oluyor. Soru sormuyorlar, gözlerinden endişe okunmuyor." (BBC Türkçe)