Poşet üreticisinden 'ucuz poşet' uyarısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kararıyla 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik poşetler ücret ödenerek alınabilecek. Karton Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erol Gül, kararı yerinde gördüğünü söylerken bir poşet üreticisi ise, "Kanseri elimizde taşıyıp evlerimize getiriyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli olarak alınabilecek. Bakanlığın Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ndeki düzenlemesinden önce Kadıköy, Konak ve Kartal'ın aralarında bulunduğu bazı belediyeler plastik alışveriş poşetlerinin kullanımıyla oluşan görsel ve çevresel kirliliğin önlenmesi için poşet kullanımına sınırlama getirmişti.

Yeni yılla birlikte Türkiye genelinde ücretlendirilecek olan plastik poşetlerle ile ilgili bir poşet üreticisinin ve Karton Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erol Gül ile konuştuk...

'İNSAN SAĞLIĞIYLA BİLEREK OYNUYORLAR'

Bir poşet üreticisi, gündelik hayatta sık kullandığımız plastik poşetlerle ilgili bilgiler paylaştı ve kanser tehlikesi yaratacağını iddia etti. Söz konusu kararın oldukça yerinde olduğunu fakat geç kalındığını belirten üreticiye göre, "kanseri elimizde taşıyıp evlerimize getiriyoruz." Marketlerde kullanılan plastik poşetlerin yüzde doksanının yüksek polietilenden üretilmediğini belirten üretici şunları söyledi: "Marketlerde kullanılan poşetlerin orijinal ve insan sağlığı açısından zararlı olmayan ham maddesi polietilendir. Türkiye'deki poşet üreticileri maliyeti düşürmek için kalsit adında bir malzeme katıyorlar. Özü mermer tozu olan bu kalsit hem malı ağırlaştırıyor hem de polietilenin kalitesini düşürüyor. Örneğin marketler, ucuza aldıklarını zannederek kalitesiz malı pahalıya alıyorlar. Gelişmiş ülkelerdeki poşetlerde asla ve asla kalsite rastlayamazsınız. Müşteri bize poşet almaya geliyor. 'Orjinali on lira' diyoruz. Bak orada yedi liraya veren var diyor. Yedi liraya veren var ama içerisine kalsit koyuyor. Poşet kalitesizleşiyor. Sen yeri geliyor poşete ekmek koyuyorsun. Böyle olursa koyamazsın diyorum. Bu poşetlerin büyük kısmı denizlere gidiyor. Kalitesizliğinden dolayı çok çabuk parçalandığı için bunu balıklar yiyor. Dolayısıyla balığı tükettiğiniz zaman poşetten geçen maddeyi sizler de almış oluyorsunuz." Erol Gül, ayrıca 'az zararlı tozlar' arasında sayılan kalsitin 'kanser riski' taşıdığını da öne sürdü.

KARAR POŞET ÜRETİCİLERİ AÇISINDAN DA OLUMLU

Bakanlığın kararının poşet üreticileri açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını söyleyen üretici sözlerini şöyle sürdürdü,"Bu karardan sonra ne yapacak marketler? Poşete ödediği maliyeti düşünmeyecek ve müşterisine satacak. İsteyen parasıyla alacak. Marketler de ucuz olsun diye kanserojen içeren poşetler yerine kaliteli ürünler kullanacak. Market bu sayede orjinal yüksek yoğunluklu politelenden üretilen poşetleri satacak. Dolayısıyla her malın üzerine yüzde iki poşet gideri koyuyorlarken artık koymayacaklar ve hatta buradan para dahi kazanacaklar."

'POŞETE PARA VEREN KİŞİ, O POŞETİ ÇÖP TORBASI YAPMAZ'

Türkiye'deki tüketicilerin alışverişi poşet almak için yaptığını ve yaygın olarak evlerinde çöp poşeti olarak kullandığını söyleyen üretici son olarak, "Bu karardan sonra sattığımız poşet daha kaliteli olacak. Kaliteli poşet de bir kere iki defalık olmaz. O poşete para veren kişi de o poşeti çöp torbası yapmaz, katlayıp bir kenara koyar. Hükümet bunu her sene erteledi, uzattı. Uzatma kardeşim, standardını koy. Bu açıdan geç oldu karar ama bundan sonra poşet üreticilerini de kendine getirecek ve haksız rekabet ortadan kalkacak" diye konuştu.

'DÜNYAMIZIN SONUNU BİZ KENDİMİZ HAZIRLIYORUZ'

Bakanlığın poşetlerin ücretlendirilmesi kararının yerinde olduğunu söyleyen Karton Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erol Gül ise geri dönüşüm konusuna dikkat çekti. Geri dönüşümü oldukça güç olan plastik poşet kullanımı yerine geleneksel bez ya da kağıt torbaların yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Gül plastik kullanımına ilişkin ise çarpıcı örnekler verdi.

Gül şunları söyledi: "Çok ilginç bir milletiz. Yapı olarak gösterişi ve şatafatı seviyoruz. Son yıllarda çok fazla miktarda plastik üzerine kağıt kaplanılarak çeşitli malzemeler üretiliyor. Bunlar davetiyeler, defterler, kitaplar, kartvizitler hatta firmanın yıl sonu raporları şeklinde üretiliyor. Bu malzemelerinin geri dönüşümü oldukça güç. Türkiye'de eldeki defterin cafcaflı görünmesi için dahi bunu yapıyorlar. Hiçbir Avrupalıda plastik kartvizit göremezsiniz örneğin. Dünyamızın sonunu biz kendimiz hazırlıyoruz. Plastik kullanımı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir bir dünya için bu gerekli. Kaynaklarımızı hoyratça kullanırsak kendi sonumuzu da hazırlamış olacağız. İnsanlar plastiği gerekli olduğunda kullanmalı. Buradan da sesleniyorum, lütfen gösteriş için kullanmayın. Gerekmedikçe bunu gösteriş olarak kullanmak, intihar etmek gibi bir şey."

Etiketler kanser poşet ücretli