Kalp hastalarına ilk müdahalede kadın doktorlar daha başarılı

Bir araştırmaya göre, kadın doktorların müdahalede bulunduğu kalp hastalarının hayatta kalma şansı daha yüksek. Kadın doktorların baktığı kadın hastalarda ise oran daha da artıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadın ve erkek hastalara erkek doktorlar yerine kadın doktorlar müdahale ederse bu kişilerin hayatta kalma olasılığı artıyor. Hem hasta hem de doktorun kadın olması halinde ise hastanın hayatta kalma şansı daha da yükseliyor.

'Proceedings of the National Academy of Sciences' dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; yaş, ırk ve tıbbi geçmiş gibi faktörler göz önüne alındığında araştırmacılar kalp krizi geçiren erkek ya da kadın tüm hastaların kadın doktorlar tarafından tedavi edilmesi halinde hayatta kalma şanslarının arttığını saptadı. 19 yıl boyunca, ABD'nin Florida eyaletindeki hastanelerde anonim hastaların verilerini inceleyen ve 580 bin kalp krizi vakasını analiz eden uzmanlar, hem hastanın hem de doktorun kadın olması halinde ise hayatta kalma şansının daha da artış gösterdiği saptandı.

EKİPTE KADIN DOKTOR ARTTIKÇA HAYATTA KALMA ORANI ARTIYOR

Araştırmada erkek doktorların tedavi ettiği erkek hastaların yüzde 12.6'sının, kadın hastaların da yüzde 13.3'ünün yaşamını yitirdiği saptanırken, oranların, kadın doktorların tedavi ettiği erkek hastalarda yüzde 11.8, kadın hastalarda ise yüzde 12 olduğu tespit eedildi. Ayrıca araştırmaya göre kalp krizi geçiren kadın hastaya müdahale eden erkek doktorun ekibinde çok sayıda kadın meslektaşı varsa ya da bu doktor daha fazla kadın hastayla karşılaşmışsa, kadın hastanın hayatta kalma olasılığı da daha artıyor.

'ERKEKLER, KADIN HASTALARIN TEDAVİSİNDE DAHA KÖTÜ'

Araştırmacılara göre bu durumun olası nedenlerinden biri erkeklerin, kadın hastaların tedavilerinde, kadın meslaktaşlarına göre daha kötü olması olabilir. Ayrıca doktorların, kalp krizininin genelde bir 'erkek hastalığı' olduğu konusunda eğitim almış olabileceklerini de belirtti. Reuters'e açıklama yapan Minnesota Üniversitesi'nden Doçent Doktor Brad Greenwood ise erkek doktorların müdahale ettiği kadın hastaların ölüm oranının daha fazla olmasının nedeninin, erkek doktorların, kadınlara kalp krizi tanısını koymasının daha uzun sürmesinden kaynaklanabileceğini söyledi ve "Kalp krizinde kadınlarda görülen semptomlar erkeklere göre daha belirsiz olabiliyor." dedi.

Çalışmanın, kadın doktorların erkek doktorlara göre hastalarla daha iyi sonuç aldığı yönündeki geçmiş çalışmaları da doğruladığını belirten Washinton Üniversitesi'nden Dr. Seth Carnahan,  "Çalışmamızın özgün tarafı ise kadın doktorlara sahip olmanın faydasının özellikle kadın hastalar için açık olması" şeklinde açıkladı.

Ancak çalışmayla, hayatta kalma oranlarının iyileşmesine kadın doktorların neden olup olmadığı kesin olarak kanıtlanamadı. Talbot, "Bu çalışma bu teoriyi desteklese de İngiltere'deki hastanelerde bu konuda bir önyargı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılmalı. Buradaki farklılığa neyin sebep olduğunu daha iyi anlamak önemli. BHF halihazırda kalp krizi geçiren kadınların daha iyi sonuç almasının yollarını araştıran bir çalışmayı fonluyor" dedi. (Kaynak: Sputnik)