Güneş kremleri vaat ettiği korumayı vermiyor

Güneş kremlerini test eden uzmanlar açıkladı: Beklenenin yarısından az koruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, güneş kremlerinden beklenen korumanın yarısından azı elde ediliyor. Uzmanlar, çeşitli derecelerde koruma vaat eden kremlerin ne ölçüde sürüldüğünde, nasıl bir koruma sağladıklarını test etti.

'BAŞTAN SAVMA SÜRÜLEN KREM FAYDASIZ'

Teoride 15 faktör güneş kremlerinin, güneşin zararlı ışınlarından koruduğu düşünülürken, King's College'in yaptığı araştırmada, gönüllüler üzerinde çalışan uzmanlar gerçekte güvende olmak için 30 veya 50 faktör güneş kremlerinin gerektiğini belirtti. Ancak ortaya çıkan bu sorunun kremlerden değil, baştan savma sürülmesinden kaynaklandığı belirlendi. Araştırma ekibinin başkanı Prof. Anthony Young ise 50 faktör güneş kremlerinin de tipik bir şekilde sürülmesi halinde en iyimser tahminle yüzde 40'lık bir koruma sağladığını açıkladı.

EN AZ 6 ŞEKER KAŞIĞI KREM GEREKİYOR

Güneş kremlerinin yeterince kalın bir tabaka halinde sürülmesi gerekiyor ve çoğu kişi bunu yapmıyor. Kremlerin sağladığı koruma seviyesi, bir santimetrekare cilde 2 miligram sürüleceği varsayımıyla belirleniyor. Bu da, ortalama bir yetişkin vücuda en az altı şeker kaşığı (36 gram) krem sürülmesi anlamına geliyor. Boynun kenarları, şakaklar ve kulaklar genelde unutulurken, sürülen kremi gün içinde tazelemek de gerekiyor. İngiliz Dermatoloji Vakfı'nın tavsiyelerine göre: Krem güneşe çıkmadan 15 ila 30 dakika sürülmeli ve kurumasına izin verilmeli ayrıca en az iki saatte bir veya yüzdükten ya da silindikten sonra derhal yeniden sürülmeli. 'Suya dayanıklı' adıyla satılan ürünlerde de aynı kural geçerli. Ayrıca, güneş kremlerinin, giysiler ve gölgede kalmak gibi yöntemlerden daha sağlam olmadığı da yapılan çalışma ile vurgulandı. (BBC Türkçe)