Yeni bir akciğer kanseri tipi keşfedildi

Bilim insanları yeni bir kanser türü tespit etti. Küçük hücreli akciğer kanserinin kanser hastalığındaki oranı %15.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yüzlerce farklı ve birbirinden ayrı çeşidi bulunan kanser hastalığının yeni bir türü keşfedildi. Daha önce fark edilmemiş, yeni bir tip küçük hücreli akciğer kanserinin bulunması sayesinde kişiye özel tedavi modellerinin geliştirilmesinin önü açılacak.

Bilimfili'nin haberine göre, Gen editleme işlemi olarak aktif olarak kullanılan CRISPR teknik ile farklı insan akciğer kanseri tiplerinden hücre gruplarının veya soylarının protein aktiviteleri ve seviyeleri gözlemlendi. “CRISPR screen” adı verilen bu teknik ile araştırmacılar küçük hücreli akciğer kanseri (SCLC) hücrelerinin belirli bir azınlığında da olsa transkripsiyon faktörü proteininin yüksek seviyede sentezlendiğini ve bu hücrelerin aynı zamanda nöroendokrin işaretçilerine düşük seviyede sahip olan tümörler olduğunu ortaya koydu. Bu da yeni bir kanser türü olduğunun belirlenmesini sağladı.

Akciğer kanseri olan hastaların sadece %10-%15’inin bu tip akciğer kanseri geliştirdiği belirtildi. Kanserin gelişmesini engelleyecek veya bu mekanizmanın herhangi bir noktasına müdahale edebilecek bir ilacın geliştirilmesinin bu nadir kanser tipine çözüm getirmek için en etkili yol olabileceği düşünülüyor.