Temizlenmeyen klima komaya sokabilir

Temizlenmeyen klimalardan için uyarı: Bakteriler komaya sokabilir!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzmanlar temizlenmeyen klimanın ürettiği bakteri ve küf mantarlarının solunum yoluyla insan vücudunda ciddi hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekerken, kirli klimanın oluşturduğu bazı bakterilerin ölüme bile neden olabileceğini vurguladı.

Yaz aylarında iklim değişikliği sonucunda giderek yükselen sıcaklıklar evlerde ve iş yerlerinde klima kullanımının artmasına neden olurken, klimanın sağlığa etkisi ve doğru kullanımı hakkında uzmanlar uyarıda bulundu. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Bayiz, temizlenmeyen klimanın ürettiği bakteri ve küf mantarlarının solunum yoluyla insan vücudunda ciddi hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Bazı bakterilerinse ölüme bile neden olabileceğini belirten Bayiz, özellikle 'şeker ve kemoterapi tedavisi' gören hastaların dikkat etmesi gerektiğini vurgularken hastane ve otel çalışanlarının ise risk grubunda olduğunu ekledi.

Temizlenmemiş klimalardan yayılan bakterilerin solunmasının, hafif soğuk algınlığı ateş, halsizlik, baş ağrısı, grip gibi hastalıklardan ciddi solunumsal enfeksiyonlara kadar uzandığını belirten Bayiz, "Bunların en ciddisi ve nadir görülen ancak öldürme potansiyeli olan lejyoner hastalığıdır. Lejyonella bakterisi enfeksiyondan sorumludur. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır" dedi.

'KOMA VE ÖLÜME NEDEN OLABILIR'

Hastalığın komaya ve ölüme neden olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Bayiz, “Bu hastalarda; akciğere ait şikayetler ön planda değildir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, huzursuzluk ve ateş ön plandadır. Bunun yanı sıra, başlangıçta kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır. Buna ek olarak konsantrasyon bozukluğu hatta 'koma' bile olabilir” dedi.

KİRLİ KLİMA FATURAYI DA ARTTIRIYOR

BAU Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Canan Acar ise klimanın 'senede en az 1 kez' filtresinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Değişimin ihmal edilmesi halinde, klimada hava akışı azalacağından ve ünitede donma sorunları meydana gelebileceğinden faturada yüzde 5 ile 15 arasında bir artışa neden olabileceğine vurgu yaptı. Dr. Acar, filtre temizliği sırasında sabun ya da deterjan gibi herhangi bir kimyasal temizlik ürünü kullanılmaması gerektiğini ekledi. (İSTANBUL/DHA)

Etiketler sağlık klima