'Bayramda sofralar hafif olsun'

Bayrama saatler kaldı... Sofralarda hafif yiyecekler sağlığınız için yerinde bir karar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ramazan ayının bitmesiyle beraber normal beslenme düzenine geçişte bazı sağlık sorunları yaşanabiliyor. Ramazan Bayramı’nda doğru ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken uzmanlara göre, kültürümüzde çok önemli bir yeri olan bayram sofraları hafif olmalı.

Kızartmalar, yağlı ve salçalı yemekler, şerbetli tatlılar yerine, zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve susuzluk hissinden sonra, vücudun tekrar normal beslenme düzenine geçmesinin kolay olmayabileceğini kaydetti. Örkçü, yaşanabilecek olası sorunları şöyle sıraladı: “Yavaşlayan metabolizma, uzun süren açlık ve iki öğünle beslenmeye alışmış bir mide bağırsak sisteminde; mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancısı, az tüketilen lifli besinlerden dolayı kabızlık başlıca sorunlardandır. Bunun yanı sıra metabolik rahatsızlığı olan kişilerde alınan yüksek kalorili besinler karşısında ani şeker yükselmeleri, tansiyon problemleri, kalp, damar rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca vücudunuza aldığınız yüksek kalorili ürünlerin, vücudunuzda ağırlık artışına neden olduğunu da görebilirsiniz.”

BAYRAM İKRAMLARINA DİKKAT!

Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramların kabul edilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Bayram ziyaretleri; misafir için yapılan tatlılar, börekler, hele ki bir de sunulan ikramları geri çeviremiyorsanız, ciddi sorununuz var demektir. Gidilen her bayram gezmesi, sunulan her tabak şimdiden midenizi doldurdu, aldığınız kalori mi? Ondan hiç bahsetmiyorum bile” uyarısında bulundu. (Evrensel)

Etiketler bayram karar yemek