SAADET adayı Ay: İstanbul'da 2 milyon kişi uyuşturucudan etkileniyor

Saadet Partisi İstanbul milletvekili adayı Bilal Ay, seçim sürecini uyuşturucuyla mücadele için fırsat olarak gördüklerini söyledi. Ay, İstanbul'da 500 bin uyuşturucu bağımlısı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saadet Partisi İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Bilal Ay, madde bağımlılarıyla ilgili yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Genel başkanlığını üstlendiği Temiz Toplum Derneği aracılığıyla uyuşturucu ve kötü alışkanlıklarla mücadele ettiğini belirten Ay, sadece İstanbul'da 500 bin kişinin uyuşturucu kullandığını söyledi.

'2 MİLYON KİŞİ UYUŞTURUCUDAN ETKİLENİYOR'

Ay, “İstanbul’un nüfusunu 15 milyon değil, 20 milyon bile saysak her 40 kişiden birisi uyuşturucu bağımlısı" diyor. Bu sayıya aileleri de ekledilerinde sadece İstanbul'da 2 milyon kişinin uyuşturucudan etkilendiğini söyleyen Ay; "Uyuşturucu belasından etkileniyor. Türkiye genelindeki tablo da çok farklı değil. Bu da nasıl bir bela ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” dedi.

'10 GÜNDE BEYNİN YÜZDE 60’INI YOK EDİYOR'

Son dönemlerde kullanımı oldukça artan sentetik uyuşturucuya dair de bilgiler veren Ay, “Sentetik uyuşturucu, 1 kerede bağımlılık yapıyor. 10 gün içerisinde beynin yüzde 60’ını yok ediyor ve 3 sene içerisinde de öldürüyor. Bu da bizlere aslında ne kadar hızlı hareket etmemiz gerektiğini gösteren bir tablo” diye konuştu.

Son yıllarda daha önce uyuşturucuya bulaşmamış insanların uyuşturucu bağımlısı haline geldiğini belirten Ay, “Çünkü bir bağımlının yapabileceği iki şey var. Ya çalacak ya da satacak. Bu noktada da tedavinin önemi iki kat artıyor. Şunu da ifade etmek istiyorum ki, biz uyuşturucu batağına saplanmış gençlerimizin değil uyuşturucunun karşısındayız” dedi.

'ÇOCUĞUNUN ÖLMESİ İÇİN DUA EDEN VAR'

Uyuşturucu ile mücadelede insanı oldukça üzen sahnelerle de karşılaştıklarını ifade eden Ay şöyle devam etti: “Örneğin bir anne bana gelerek çocuğunun ölmesi için dua ettiğini söyledi. Yoksa başkalarını da bu belaya bulaştıracağını, bu yüzden başka annelerin yüreğinin yanmaması için bunu istediğini ifade etti. Bir annenin böyle bir şey söylemesi için neler yaşaması gerekir düşünebiliyor musunuz? Öncelikle ikna ile tedavi gerçekleşecek. Ardından bir rehabilitasyon süreci yaşanması gerekiyor ve son olarak da bağımlının eski ortamına dönmemesi yani farklı bir yere taşınması gerekiyor. Ancak ülkemizde rehabilitasyon aşaması maalesef yok”

KAPASİTE ÇOK YETERSİZ

Türkiye’de bağımlılık tedavisi yapılan AMATEM’lerin kapasitelerinin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Ay, “Rakamlar ortada. Kaç insanımızın bu belayla boğuştuğu ortada. Ancak ülke genelindeki AMATEM’lerin toplam yatak kapasitesi 600-650 civarında. Özel bir takım rehabilitasyon merkezleri var ancak onlar da işi tamamen ranta ve ticarete dökmüş durumda. Devlet bu işe büyük bir ciddiyet ve titizlikle el atmalı” diyerek her partiden ve düşünceden destek istediğini belirtti.

'BAĞIMLI OLMAYANLARI KORUYACAĞIZ

24 Haziran seçimlerini uyuşturucuyla mücadele için fırsat bildiklerini anlatan Ay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda çok daha güçlü söz söylemek için yola koyulduk. Öncelikle ülke siyasetine doğru yön vererek, hiç uyuşturucuya bulaşmamış insanlarımızın buna meyletmemeleri için ön alacağız. Bu yeterli olmaz. Mevcut mağdurlar var. Bugün, bir bağımlı 18 yaşını aşmışsa ancak sosyal güvencesi yoksa tedavi olamıyor. Bunu değiştireceğiz. Hangi görüşten olursa olsun uyuşturucuya karşı herkesi bir araya getireceğiz."

Ay, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

- Özel merkezlerin uyuşturucu bağımlılarını adeta rant kapısı olarak görmesinin önüne geçeceğiz.

- Türkiye´de olmayan rehabilitasyon köylerini kuracağız. Mağdur gençlerimizin önce tedavi edilip akabinde de rehabilite edilip topluma katılımını sağlayacağız.

- Tedavi olan kardeşlerimizin, tedavinin son aşaması olarak hayata geçmesi gereken, yer değiştirmelerini sağlamak adına da gerekli desteği vereceğiz.