YouTube çocuğunuzu şişmanlatıyor!

Sosyal medyadaki sağlıksız gıda reklamları çocukları şişmanlatıyor. Önlem alınması çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan bir araştırma, çocukların 'YouTube yıldızları'ndan nasıl etkilendiğini inceledi. Araştırma sonucunda, sağlıksız gıdaların sosyal medyadaki reklamlarının çocukların yeme alışkanlıklarını bozduğu ortaya kondu. Buna göre, popüler YouTube yıldızlarının şekerli ve yağlı atıştırmalıklar yediği videoları izleyen çocukların aldığı kalori yüzde 26 oranında artıyor.

Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan araştımada, çocukların sosyal medyadaki görsellere verdikleri yanıtlar incelendi. Araştırmada, 176 çocuk üç gruba bölündü. Gruplardan ilkine sağlıksız beslenen, ikincisine de sağlıklı beslenen sosyal medya yıldızlarının videoları, üçüncü gruba da gıdayla ilgisi olmayan videolar izlettirildi. Araştırmada, Instagram'da 10.9 milyon takipçisi olan Zoella ile 4.6 milyon takipçisi olan Alfie Deyes'in paylaşımları kullanıldı.

Sonrasında ise çocuklara sağlıksız gıdalar ile sağlıklı gıdalar verilip, aralarında seçim yapmaları istendi. Sağlıksız gıdaların görsellerini izlemiş olan çocuklar ortalama 448 kalori tüketirken, diğerleri 357 kaloride kaldı.

Araştırmacılardan Emma Boyland, çocukların 'vlogger'ları arkadaşları gibi gördüğünü söyleyerek, "Onlar gençler arasında güven kazanmış kişiler. Sorumlu davranmaları lazım" dedi. Bir diğer araştımacı Anna Coates ise "Çocuklara bir içecek için üretilmiş geleneksel bir reklamı gösterdiğinizde, o içeceği tercih etme oranlarının arttığını biliyoruz. Çocukların bu yeni tür ünlülere, yani sosyal medya yıldızlarına tepkisini test etmek istedik" diye konuştu. (Dış Haberler)