Erkeklere doğum kontrol hapı: Sperm yüzemeyecek

Erkekler için doğum kontrol hapı yolda: İlaç, spermin yüzde kapasitesini sınırlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de biliminsanları, erkeklerin kullanabileceği bir doğum kontrol hapı geliştirdi. Hapın spermlerin aktivitesini sınırladığı ve testlerin yan etki görülmeden, başarıyla tamamlandığı açıklandı.

Deney, ABD'nin Oregon eyaletinde makak maymunları üzerinde yapıldı. Biliminsanları maymunlara, EP055 adlı, spermlerin yüzeyinde bulunan bir proteini hedef alarak hareket kabiliyetlerini engelleyen bir ilaç verdi. Araştırma ekibinin başındaki Michael O'Rand, deneyi şöyle anlattı: "Basitçe söylersek, söz konusu bileşen spermin yüzme becerisini yok ediyor; dölleme kapasitesini önemli ölçüde sınırlıyor. EP055, erkekler için hormon içermeyen bir korunma yöntemi olarak ideal bir aday."

Şu an için erkeklerin kullanabileceği korunma yöntemleri prezervatif veya vasektomiden ibaret. Biliminsanları, erkekler için yakın zamanda güvenli, yan etkisi bulunmayan ve hormonları etkilemeyen ilaçların geliştirileceğini belirtiyor. 2016'da erkekler için geliştirilen bir enjeksiyon yöntemi korunma için etkili olsa da, sivilce, psikolojik etkileri ve sperm sayısını düşürme gibi yan etkileri nedeniyle testler durdurulmuştu. (Dış Haberler)