Vücudunuz alarm veriyor olabilir

Vücudunuz alarm veriyor olabilir. Egzersiz yaparken şu uyarıları mutlaka dikkate alın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Egzersiz yaparken bedenimizde pek çok biyokimyasal hareketlilik gerçekleşir. Sınırlarımızı zorladığımızdaysa bu kimyasallar uyarı sinyallerine dönüşür. Vücudumuzda sirenler çalarken, 'Acı yoksa gelişme de yok' deyip çalışmaya devam etmek her zaman doğru karar olmayabilir. Fitwell uzmanları uyarıyor: Şayet egzersiz sırasında vücudunuzdan aşağıdaki uyarılardan birini alıyorsanız dikkatli olun...

 TİTREME

Egzersiz sırasında yaşanan vücut tepkilerinden biri olan titremeye sebep olabilecek birkaç ihtimal mevcut. Bunlardan öncelikli olanı yorgunluk. Mesajı ise sınırları zorlamaya başladığınız. Bir diğer ihtimal de kan şekerinizin düşmüş olması. Birkaç saat sürmediği sürece endişelenmenize gerek yok.

Ne yapabilirsiniz? 

Kan şekerinizin düşmemesi için egzersiz öncesi yemek yemiş olun. Tam bir öğün tüketimini egzersize başlamadan 4 saat, hafif atıştırmayı ise 1-2 saat öncesinde yapmaya dikkat edin.  Aynı zamanda protein ve karbonhidrat içerikli gıdalar öncelikli tercihiniz olsun. Ancak titremenin kaynağı yorgunluksa o zaman nazikçe egzersizinizi abartmayı bırakın.

BAŞ DÖNMESİ 

Titreme gibi baş dönmesinin de çeşitli sebepleri olabilir. Geriye doğru eğilmelerde vertigo belirerek, tüm odanın dönmekte olduğu bir aleme geçirebilir sizi. Diğer bir baş dönme sebebi de dehidrasyonla (su kaybı) gelen hipovolemik adı verilen düşük kan hacmi.

Ne yapabilirsiniz?

Hemen egzersizi durdurun ve su için. Sıkıntınız iç kulakla ilgili bir rahatsızlık olan Vertigo ise bir fizik terapistle çalışmanız gerekebilir. Eğer sağlığınız normalse ve egzersiz sırasında ortaya çıkan baş dönmesi birkaç dakikadan uzun sürüyorsa hemen doktorunuzu arayın, kalple ilgili bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz.

MİDE BULANTISI

Egzersiz sırasında mide bulantısı yaşamak pek de normal kabul edilmez. Ancak çalışma öncesi yanlış bir yemek seçimi yapmış olmanız veya kendinizi fazlasıyla zorlamanız sizi kusma derecesine getirebilir. Bazen alınan vitaminler de mide bulantısı yapabiliyor. Özellikle demir içerikli, bitkisel katkılı multi vitaminler ve katkı maddeli olanlar mide bulantısını tetikleyecektir. Bunları bir de doğum kontrol hapı ya da kafeinle karıştırmış olmanız işleri daha da zorlaştırabilir.

Ne Yapabilirsiniz? 

Vitaminleri, tercihen kahvaltıda ya da öğle saatlerinde yemekle birlikte almaya çalışın. Tekrar eden mide bulantısı sıkıntınız varsa egzersizden 3 saat öncesine kadar katı gıdalar tüketmeyin. Egzersizden 30-60 dakika öncesine kadar kolay hazmedilen karbonhidrat ve protein içerikli sıvıları tercih edin.

MİDE EKŞİMESİ/YANMASI

Her birimizin zaman zaman mide yanması yaşaması normal kabul ediliyor. Bazılarımız da hazımla ilgili problem yaşamadığı halde sadece egzersiz sırasında mide yanmasını deneyimleyebilir. Egzersizin başlamasına yakın tüketilen yeme-içme tercihleri ve bazı haplar buna sebebiyet verebilir.

Ne yapılabilir? 

Egzersiz sırasında küçük yudumlar halinde su tüketin. Çalışmaya başlamak için yemeğin yoğunluğuna bağlı olarak birkaç saat geçmiş olmasına dikkat edin. Eğer nefesleriniz kısaysa ve göğüste ağrı yaşıyorsanız hemen bir doktora danışın.

DALAK ŞİŞMESİ 

Özellikle koşu sırasında tipik olarak yaşanan bir başka garip his, dalak şişmesi de denilen geçici abdominal ağrıdır. Yeni başlanan bir egzersiz programı veya rutin programda yapılacak yoğunlaştırma bu ağrıyı yaşama ihtimalini artırabilir. Yapılan son araştırmalar kambur duruşla ya da eğilerek koşmanın boyundan karna kadar yayılan alandaki sinirlere etki ederek, ağrı yaratabildiğini ortaya koyuyor.

Ne yapılabilir? 

Koşarken beden duruşunuza dikkat ederek, dik kalmaya çalışın. Ritmik bir nefes oluşturup, adımlarınızla senkronizasyon yaratmak da yardımcı olacaktır. Dalak şişmesi, egzersizlerde gelişme gösterdikçe zamanla azalacaktır.

Etiketler egzersiz yeme-içme