Tüp bebek ile doğan çocuklarda sağlık riski var mı?

Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol

Doğal yolla bebek sahibi olamayan yardımcı üreme tedavileri uygulanarak çiftlerin bebek sahibi olmalarını sağlayan yönteme tüp bebek tedavisi denir. Tüp bebek tedavisinde, kadın ve erkeğin üreme hücreleri olgunlaşmanın gerçekleştiği belirlenen en uygun zamanda alınır, laboratuvarda özel işlemlerden geçirilir. Bu işlemler sonrasında sağlıklı bir gebeliğe en uygun, en canlı üreme hücreleri seçilir, döllenmenin gerçekleşmesi için bir araya getirilir. Laboratuvar ortamında uygun şartlarda gerçekleştirilen döllenme işlemiyle elde edilen embriyolardan en sağlıklı, en güçlü olanlar da kadının rahim duvarına yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinde bu sperm ve yumurtaların en kaliteli olanlarının, embriyoların da en sağlıklı olanlarının seçilmesi demek, aslında gebeliği daha mümkün hale getirmek demektir. Bu işlemler, öncelikle gebeliğin gerçekleşmesi, ardından da eve canlı bebek götürebilme şansını artırır. Bknz: Tüp bebek tedavisi nedir?

TÜP BEBEK İLE DOĞAN BEBEĞİN HASTA OLMA RİSKİ VAR MIDIR?

Tıbbi teknolojinin hızla ilerlediği bir dönemdeyiz. Annenin yumurtalarının, babanın spermlerinin nasıl daha sağlıklı ve üremeye uygun olabileceğine dair yöntemlerden, daha kaliteli embriyoların nasıl elde dilebileceğine dair işlemlere kadar pek çok yenilik hayata geçirilmektedir. Tüp bebek tedavisi 40 yılı aşkın süredir uygulanan ve neredeyse her sene gebe kalma ve eve canlı bebek götürebilme olasılığını artıran yeni yöntemlerle çalışmaktadır. Bu yolla  elde edilecek bebeğin de hangi işlemler sonucunda daha sağlıklı olabileceğine dair pek çok çalışma yapılmaktadır.

Pek çok değerlendirme sonucunda laboratuvar ortamında elde edilen embriyoya, canlılık ve gebeliği devam ettirebilirlik adına bazı testler uygulandıktan sonra anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Bu bakımdan hem üreme hücrelerine uygulanan test ve iyileştirici işlemler, hem de embriyonun geçtiği testler sayesinde, elde edilen bebekte ortaya çıkma ihtimali olan hastalıkların da tamamını olmasa da tamamına yakını öngörülebilmektedir.

Doğal yolla elde edilen gebeliklerde çoğu zaman gebeliği oluşturan her aşama doğal şekilde ilerlemektedir. Yani yumurtada ya da  spermde eğer gebeliği engelleyecek bir kusur varsa gebelik oluşmaz. Doğal yolla elde edilen gebeliklerde çoğu zaman biraz şans, biraz kader kısmet gibi faktörler de öne çıkmaktadır. Bu bakımdan tüp bebek tedavisi ile doğan bebeğin her hangi bir hastalık ya da anomali sahibi olma ihtimalinin normal yolla elde edilen gebeliklerden daha az olduğunu söylemek bile mümkün olur.

Tam tersi durumda ise; zaten çiftin doğal yolla gebelik elde edilmesine engel bir durumu olduğu için tüp bebek tedavisi uygulandığı gerçeğini de da göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Çünkü anne ya da baba adayında üremeye engel, sağlıklı bebek sahibi olmaya engel ya da düşüğe sebep olan faktörler var olduğu için, çiftler doğal yolla bebek sahibi olamamaktadır. İşte bu doğal yolla gebeliğe engel olan durumlar, tüp bebek tedavisinde de başarısızlığa ya da bebekte öngörülemeyen bazı sorunlara sebep olabilmektedir. Her ikisi de göz önünde bulundurulduğunda ne doğal yolla ne de tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerin daha fazla risk altında olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu risk faktörü ve gelişecek hastalıklar bireysel özellikler ve yatkınlıklarla bağlantılıdır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ EN İLERİ TEKNOLOJİYLE UYGULANIR

Tüp bebek tedavisine gelen anne ve baba adayının genel sağlık durumları, kullandıkları ilaçlar, gebeliğe engel durumları tedaviye başlanmadan öncesinde ayrıntılı olarak inceleniyor. Anne ve baba adaylarında herhangi bir genetik kusur varsa, bunların embriyoda ortaya çıkmaması için gerekli önlemler alınır. Burada amaç çifte en uygun tedaviyi seçebilmek, en uygun koşullar altında gebelik elde edebilmektir. Özellikle de elde edilen embriyoya uygulanan genetik tanı yöntemleriyle gebeliklerde genetik probleme rastlanma riski mümkün olduğunca azalmış durumda. Tüp bebek gebeliklerini, doğal yolla elde edilen gebeliklerle kıyasladığımızda özellikle genetik anomali açısından daha sağlıklı gebelikler elde edildiği de söylenebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE DOĞAN ÇOCUKLARIN, DOĞAL YOLLA DOĞAN ÇOCUKLARDAN FARKI VAR MIDIR?

  • Doğal yolla gebelikte, anne ve baba adayları korumasız cinsel ilişki yaşarlar. Bu süre içinde eğer kadın yumurtlama dönemindeyse ve gebeliğe engel bir sağlık durumu yoksa gebelik gerçekleşir.

Fakat tüp bebekte anne ve baba adayı cinsel ilişki yaşamadan, kadının yumurtlama döneminde yumurtalar ve spermler tıbbi yollarla toplanır, laboratuvar ortamında döllenir, en uygun zamanda anneye transfer edilir.

  • Doğal yolla gebelikte, tüm süreç tesadüflere ve şansa dayanır. Çünkü cinsel ilişki kadının yumurtlama dönemine denk gelmeli, o esnada erkeğin yumurtayı dölleyecek kadar canlı ve hareketli spermleri olmalı, döllenmeyle ortaya çıkan embriyolardan en az birisi rahim duvarına tutunabilmelidir.

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücresinin bulunması yeterlidir. Zira döllenme de, gebelik de uzmanların belirlediği zamanda, belirlenen koşullarda gerçekleşir.

  • Doğal yolla gebelikte, bebeğin sağlık durumu, gebeliği gerçekleştiren embriyonun kalitesi, varsa genetik kusurların geçişi tesadüflere bağlıdır.

Tüp bebek tedavisinde çok sayıda embriyo elde edilir. Ancak sadece sağlıklı ve gebeliğe uygun olanlar anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlem öncesinde de embriyoya uygulanan testlerle genetik kusurlar da belirlenebilir.

Kısaca aradaki fark, embriyo rahme yerleşene kadarki işlem basamaklarıdır. Sonrasında gebelik döneminde anne adayı ve bebeğin yaşadığı süreç aynı devam eder.

Her iki yolla gebelik elde edildikten sonraki tüm süreç aynı devam eder. Gebeliğin süreci, bebeğin genel durumu ve anne rahminde yerleşme pozisyonuna göre doğum sezaryen ya da normal olarak gerçekleşir. Buna doktor ve anne adayı birlikte karar verirler. Tüp bebek tedavisi doğumun gerçekleşme şeklini etkileyecek bir durum yaratmaz.

Reklamdır