C vitamini hapları kanser riskini ikiye katlıyor

Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta, uluslararası araştırmaların, C vitamini haplarının soğuk algınlığı hastalıkları üzerinde hiçbir etkisi olmadığı gibi kanser riskini ikiye katladığını ortaya koyduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Soğuk algınlığı hastalıkları ve gribal enfeksiyonların arttığı şu günlerde C vitamini haplarına da ilgi arttı. Ancak Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre, bu haplar sanılanan aksine yarar değil, zarar veriyor.

Profesör Küçükusta, kendisine ait internet sitesinde yer alan 'C vitamini kansere zemin hazırlıyor' başlıklı yazıda, şu uyarılarda bulundu:

Soğuk algınlığı, farenjit, sinüzit, bronşit, tonsillit gibi enfeksiyon hastalıklarının arttığı şu günlerde birçok insan yüksek miktarda sentetik C vitamini hapları alarak bu hastalıklardan korunabileceğini veya tedavi olabileceğini zannediyor.

Gerçekte sentetik C vitamininin bu hastalıklara karşı hiçbir koruyucu tesiri olmadığı gibi yüksek dozlarda alınmasının kansere zemin de hazırlayabileceği bildirildi (1).

Chemical Communications’ da yayınlanan araştırmada C vitaminin kansere zemin hazırlayan genotoksin oluşumunu metal iyonlarına göre 2 misli artırabileceği tespit edildi (2).

Genotoksinler, DNA’ da hasara yol açan bileşiklerdir ve DNA ile reaksiyona girerek mutasyonlara da yol açabilirler. C vitamini olmadan sağlıklı bir hayat da olmaz

HAP DEĞİL, YİYECEK OLARAK ALINMALI

DNA’ yı koruyan bir antioksidan olarak bilinen C vitamini sağlıklı bir hayat için elbette elzemdir ama bunun hap olarak değil yiyeceklerle alınması gerekir. Yüksek doz C vitamininin soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonları önlediğini gösteren bilimsel bir dayanak yoktur.

... Gelelim neticeye

C vitaminini almak için "bir kasa portakal yenmesi gerekir" sözü, insanları vitamin müptelası yapmaya yönelik bir algı operasyonu, bir pazarlama yalanıdır. Fazladan alınan ne C vitamininin ne de diğer vitaminlerin bir faydası olmadığı gibi ciddi sağlık riskleri de vardır. Yüksek doz sentetik C vitamini alanlar kendilerini kanserin ve vitamin tüccarlarının kucağına atıyor olabilirler.

(HABER MERKEZİ)