Hamile kadınlardan alınan kan erkekler için riskli

Hamile kadınlardan kan nakli yapılan erkeklerde ölüm riski artıyor. Gebe kadınlardan nakil yapılan erkeklerin ölüm oranında yüzde 6 artış yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapılan yeni bir araştırmaya göre hayatında en az bir kez hamilelik yaşamış kadınlardan kan nakli yapılan erkeklerin ölüm riski, bağışçısı hiç gebelik yaşamamış erkeklere göre daha yüksek.

The Independent'in haberine göre, Hollanda'da 10 yıllık verilerin incelendiği araştırma, 50 yaşın altında ve hamilelik geçirmiş bir kadından kan almış erkeklerin ölüm oranının bir buçuk kat daha fazla olduğunu ortaya koydu; bu durumda ölüm riskinde  yüzde 6’lık bir artış anlamına geliyor.

AKCİĞER YARALANMASI ÖLÜME SEBEP OLUYOR 

Toplam 31 bin 118 hastanın incelendiği verilerde, 4 bin erkeğin (yüzde 13 )hamile kadınlardan kan nakli yapıldıktan sonra öldüğü gözlemleniyor. En çok ölüm nakile bağlı  akut akciğer yaralanması (TRALI ) yüzünden yaşanıyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Rutger Middleburg Journal of the American Medical Association dergisindeki makalesinde, "Hayatında en az bir kere hamilelik geçirmiş bir donörden kan nakli gerçekleştirilen erkeklerin ölüm oranının, erkek bir donörden veya hamilelik geçirmemiş kadın bir donörden kan nakli yapılan erkeklere göre ciddi şekilde daha yüksek" diye yazdı.

Araştırma, hamilelik sırasında muhtemel bir bağışıklık sistemi değişikliğinin bu sonuçla bağlantılı olabileceğini öngörüyor.

Buna karşılık, İngiltere sağlık otoritesi NHS, hamilelik geçirsin veya geçirmesin tüm kadınlardan kan bağışı almaya devam ettiğini açıkladı.