Meme kanseri ilacı bulunamıyor

Tamoxifen adlı meme kanseri ilacına hastalar ulaşmakta büyük sıkıntı yaşıyor. Sağlık Bakanlığı ilacın piyasaya dağıtıldığını söylüyor. Ancak ilaç takip sisteminde sorgulandığında bir çok eczanede Tamoxifen'in bulunmadığı görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meme kanseri tedavisinde kullanılan 'Tamoxifen' adlı ilaç uzun zamandır ecza depolarında bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı'nın ödeme listesinde yer alan ilacın tedarikçisi  Teva İlaçları A.Ş., “Geçtiğimiz perşembe günü piyasaya az miktarda ilaç dağıltıldı” diyor. Fakat birçok ezca deposunda ise ilaç hala bulunmuyor. Eczacılar da ilacın az miktarda dağıtıldığı için hemen tükendiğini söylerken, ilaç takip sisteminde sorgulandığında da ilaç ise birçok eczanede bulunmuyor.

Hasta yakınları eczanelerden ilaç temin etmek istediğinde ilacın Türkiye'de bulunmadığı cevabını alıyor. Bir hasta yakını ilacı almak için eczaneye gittiğinde ilacın bulunmadığını belirterek şöyle konuşuyor: “Eczaneye gittiğimde ilacın uzun zamandır piyasada olmadığını öğrendim. Aynı ilacın alternatifini istedim. Bu ilaç da yokmuş. Bizim durumumuz acil değil ama acil olan binlerce insan var.”

SAĞLIK BAKANLIĞI: DAĞITIMI YAPILDI

Meme kanseri tedavisinde ve meme kanseri riski taşıyan kadınlarda meme kanserinin önlenmesinde kullanılan ilacın bulunmamasına ilişkin Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada ilaç şirketiyle görüşmeler sağlandığı ve ilacın eylül ayında piyasaya dağıtıldığı belirtilirken şöyle denildi:

“Tamoxifen 10 mg" isimli ilacın ruhsat sahibi firması ile 05/09/2017 tarihinde yapılan görüşmede ilgili ilacın 17-18 Ağustos tarihlerinde ecza depolarına dağıtımının yapıldığı bilgisi alınmıştır. Ayrıca ilgili ilacın ruhsat sahibi firmasından bir sonraki dağıtımın Eylül ayı ortasında ve Ekim ayı başında olmasının planlandığı bilgisi alınmıştır. İlgili ilacın eşdeğeri olan "Nolvadex" isimli ilacın ruhsat sahibi firması ile 06/09/2017 tarihinde yapılan görüşmede ilgili ilacın 15/09/2017 tarihinde piyasaya dağıtımının yapılacağı bilgisi alınmıştır.”

ECZANELERDE YOK

İlaç takip sisteminde sorguladığımız ilaç eczanelerde hala bulunmuyor. Ecza depolarından ilacı sorgulattığımızda da ilacın depolarda görünmediği ya da tükendiği bilgisini alıyoruz. Konuya ilişkin bir eczası ise şunları söylüyor: “İlaç şu an depolarda yok. Bu ilaç geldiği zaman sadece 5, 6 kutu dağıtılıyor. Bu ilaç kutularını da raporlu hastalar hemen alıyor. Ne yazık ki hastalar ilacın ulaşımında büyük sıkıntılar yaşıyor.”

İLAÇ ŞİRKETİ: İLAÇ DAĞITILDI AMA...

Konuya ilişkin bilgi almak için aradığımız ilaç şirketi Teva İlaçları A.Ş. ise ilacın geçtiğimiz Perşembe günü piyasaya dağıtıldığını söyledi. İlacın depolarda bulunmadığı sorusuna ilişkin şirket, 'İlaç dağıtıldı ama çok az sayıda dağıtımı yapıldı. Gelecek ay daha fazla miktarda dağıtımı olacak. Ürün ithal ürün olduğu için az sayıda dağıtımı yapılıyor.”

İLAÇ BULUNMAYINCA SOSYAL MEDYADA BULUŞTULAR

Birçok hasta ve hasta yakını ilacı bulamayınca geçtiğimiz Mayıs ayında sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattılar. Eczanelerde ilacı bulamayan hastalar, sosyal medyadaki ağlar üzerinden kalan ilaçlarını hastalara verirken, birkaç eczanede ilacı bulanlar ise ilacın bulunduğu adresleri paylaştı.