Kimler en çok ve en az orgazm yaşıyor?

“Orgazm sıklığı” hakkında yürütülen çok sayıda çalışma, cinsel ilişki sırasında erkeklerin orgazmlarının kadınlardan daha fazla olmasına ışık tutuyor. Bu cinsel farklılık neden var ve 'orgazm eşitliği'ni sağlamak için ne yapmak gerekiyor?

Google Haberlere Abone ol

Jacqueline Howard

Chapman Üniversitesi'nden psikoloji yardımcı doçenti David Frederick, "Bütün erkek grubu -gey, biseksüel, heteroseksüel- kadınlardan fazla orgazm yaşıyorlar” diyor.

‘Lezbiyen kadınlar heteroseksüel kadınlardan daha çok ama erkeklerden daha az orgazm yaşıyorlar” diye de ekliyor. “Kadınların orgazm yaşamasını sağlayan şey oldukça yoğun spekülasyonların da odak noktasında. Her ay onlarca dergi ve çevrimiçi makale ve birçok kitap, kadınların orgazmı daha kolay yaşamasına yardımcı olmak için farklı yöntemler öneriyor. Çoğu insanın cinsel hayatında tatmin konusu büyük öneme sahip.

Frederick, 'orgazm sıklığı'nın nedeninin sosyokültürel veya evrimsel olabileceğini düşünüyor. “Kadınlar erkeklerden daha fazla bedensel memnuniyetsizlik yaşamaktadır ve bu durum cinsel yaşamlarını daha fazla engellemektedir; kadınlar bu endişelere cinsel deneyimden daha fazla odaklanırsa, bu etken cinsel memnuniyeti ve orgazm hissini (olumsuz yönde) etkileyebilir” diyor.

"Cinsel hayata adım atan ve arzularını ifade eden kadınlara karşı daha fazla oranda 'damgalama' söz konusu. Bildiğimiz kadarıyla, birçok çiftte bir arzu uyuşmazlığı söz konusudur: Bir eş, cinsel teması diğerinden daha sıklıkla istemektedir. Heteroseksüel çiftlerde genellikle o kişi erkek olan eştir.”

Frederick, "Bu nedenle, bir kadın uygun ruh haline sahip olmadığı zamanlarda eşiyle sevişebilir ancak bu durumda orgazm yaşama olasılığı daha düşük olacaktır” diyor.

ÜREMEKLE BAĞLANTILI DEĞİL

Ayrıca, boşalma hakkında mutlak biçimde olması gerektiğine ve erkek orgazmının üremeye yardımcı olduğuna dair bir düşünce söz konusudur. Ancak Frederick, kadınlar için orgazm ve üreme arasında açık bir bağ bulunmadığını söylüyor.

Öte yandan, “Ancak milyonlarca yıl önce böyle olmuş olabilir” diyor.

Frederick, “Bir teoriye göre, insanların atalarında orgazmın daha kolay oluştuğu düşünülüyor; çünkü orgazmın görevi yumurtlamayı sağlamaktır” diyor. “Aylık adet döngüsü yumurtlamayı düzenledikten sonra, orgazm artık kadınlar için üreme ile ilintili olmaktan çıkmıştır. Bu, milyonlarca yıl boyunca orgazmın kadınlarda daha değişken bir duruma dönüştüğünü ve orgazm sıklığının kadınlarda erkeklerden daha değişken olduğunu” gösteriyor.

Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nden biyoloji ve felsefe profesörü Elisabeth Lloyd, cinsel organların anatomisi ve orgazmla ilintili bir çalışmanın ortak yazarı ve “Kimi kadınlar anatomik olarak düzenli biçimde orgazm yaşamaya yatkın olabilirler” diyor.

2011 yılında ‘Hormones and Behavior’ (Hormonlar ve Davranış) dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, klitoris ile idrarın serbest bırakıldığı idrar boşluğu arasındaki mesafenin kısa olması, kadının orgazm yaşama ihtimalini yükseltiyor.

Lloyd, Emory Üniversitesi’ndeki psikoloji ve davranışsal nöroendokrinoloji profesörü olan ortak yazar Kim Wallen’la kadınlarda anatomi ve orgazm arasındaki ilişkiyi araştıran verileri inceledi.

CUMD olarak adlandırılan klitoris ile idrar boşluğu arasındaki mesafenin, bir kadının cinsel ilişki sırasında orgazm yaşayıp yaşamamasına etkide bulunduğunu belirten Lloyd, boşluk 2 cm. altındaysa muhtemelen bir orgazm yaşamanın daha mümkün hale geldiğini belirtiyor.

KADINLAR İÇİN ANATOMİYLE DOĞRUDAN İLGİLİ

“Eğer daha fazlaysa ve yaklaşık 3 cm. ise, o kişi muhtemelen cinsel ilişki sırasında orgazm yaşamayacaktır” diyor. “Bu bulgular o zamandan beri diğer testlerle de doğrulanmıştı; bunun anlamı, bir kadın cinsel ilişki yoluyla orgazm yaşayamıyorsa, bu durum onun hatası değildir, ayrıca kimsenin suçu değildir. Kadının anatomisiyle doğrudan bir bağlantısı vardır” diyor.

Bu şekilde bir anatomiye sahip olan bir kadının orgazm yaşaması için “cinsel temas sırasında klitorisin elle uyarımını” denemeyi öneriyor Lloyd.

Bilim insanı, orgazmın bedensel ilişkilerde daha fazla memnuniyet yaşamakla bağlantısı olduğu için, orgazm sıklığının incelenmesinin önemli bir araştırma alanı olduğunu da belirtiyor.

Lloyd, “Partnerleriyle cinsel ilişkide daha mutlu olan kadınlar genel olarak daha fazla cinsel temas yaşıyor ve bu da ilişkilerinin kalitesini artırıyor” diye de ekliyor. Genel bağlamda, daha mutlu bir cinsel yaşam, daha güzel bir ilişki doğuruyor ve bu da daha iyi bir cinsel yaşam doğuruyor; yani, bu bir tür döngüdür” diyor.

(Kaynak: CNN/Çeviren: Tarkan Tufan)

Makalenin orijinali