'Kızımın 1 ayı kaldı ama insanımıza güveniyorum'

3 ay evvel Akut Miyeloid Lösemi (AML) teşhisi konulan 3,5 yaşındaki Güler’in ailesi, kızlarının hayatını kurtarabilmek için ilik arıyor. Doktorlarının söylediğine göre eğer 1 ay içinde uygun ilik bulunamazsa, Güler’in yaşama şansı çok az. Şu ana kadar 217 bin kişinin kan örneği verdiğini belirten Baba Coşkun Gökmen, "Umudumu hala yitirmedim, ben insanımıza çok güveniyorum" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bolu’da yaşayan 29 yaşındaki inşaat işçisi Coşkun Gökmen, 3,5 yaşındaki kızı Güler’i karın ağrısı, diz ağrıları ve cildindeki kırmızı lekeler nedeniyle 3 ay önce doktora götürdü. Doktorlar Güler'e Akut Miyeloid Lösemi (AML) teşhisi koydu. 24 Mart 2017’den itibaren, Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesinde Hemotoloji-Onkoloji bölümünde tedavisi devam eden Güler’in bedeni kemoterapi yüzünden daha da zayıf düşünce, doktorları acil ilik nakli yapılması gerektiğine karar verdi.

Sosyal medya kanalı ile ilik bağışı kampanyası başlatılan Güler’e uygun ilik daha bulunabilmiş değil. Baba Coşkun Gökmen’in söylediğine göre, eğer uygun ilik 1 ay içinde bulunamazsa, riskli olmasına rağmen annesinin yüzde 45 uyumlu iliği nakledilecek. Ancek anneden alınacak iliğin çok uyumlu olmaması, Güler’in hayatı için risk oluşturuyor.

'BİR OYUNCAK AYISI VAR ONUNLA UYUYOR DEVAMLI'

Bolu’da yaşayan baba Coşkun Gökmen’e kızı hakkında daha detaylı bir bilgi alabilmek için telefonla ulaştık, yaşadıkları süreci anlatmasını istedik.  Baba Gökmen, Güler'i "Çok hareketli, çok zeki, cana yakın ve bana çok düşkün bir çocuk. Bir oyuncak ayısı var, onunla uyuyor devamlı. Benimle markete gitmeyi çok seviyor. Onunla tekrar markete gidebiliriz inşallah" diye anlatıyor.

Nasıl başladı her şey?

Önce dizlerindeki ağrılardan şikayet etmeye başladı, sonra karnı ağrıyordu devamlı. Daha sonra cildinde ufak kırmızı lekeler çıkmaya başladı. Bunları fark edip hastaneye götürdüğümüzde 2 ay teşhis koyamadılar. Bizim için büyük bir zaman kaybı oldu bu. Sonra buradaki üniversite hastanesine götürdük, onlar da bizi Ankara’ya sevk etti, orada kızım için kan kanseri dediler. Kızıma dediler.

Ne hissettiniz?

Teşhis konulduğunda çok korktum ve hala da korkuyorum. İçimde devamlı bir kızımı kaybetme korkusu var ben bu korkuyla her gün yaşıyorum. Allahım onu bize bağışlasın.

Sosyal medyada ve basında epey haberiniz yer aldı. Şu ana kadar kaç kişi bağış yaptı Güler için?

Şu ana kadar ailemdeki tüm bireyler dahil 217 bin kişi kan örneği verdi ama bunların hiçbiri kızıma uygun çıkmadı. Yine de her şeye rağmen benim umudum var. Duyarlı insanlar oldukça da umudum hep olacak. Gereken bir kibrit kutusu kadar kan sadece. Benim kızım kurtulacak, yaşayacak. Yaşamalı!

1 aylık kritik bir zaman olduğunu söylemiş doktorlar...

Doktorları kızımın tedaviye cevap vermediğini söyledi. 1 aylık bir zamanı kalmış; ne hissedebilirim ki? Dünya başıma yıkılmış durumda. Ne yapacağımı, kime gideceğimi bilmiyorum. Herkese bağış yapması için çağrıda bulunmaktan başka ne yapabilirim ki? Umudumu hala yitirmedim, ben insanımıza çok güveniyorum.

'SENİN DE SAÇIN DÖKÜLÜYOR MU BABA?'

Eşiniz nerede şu an? Hastanede kızınızla beraber mi kalıyor?

Eşim şu an kızımın yanında, moralini yüksek tutmaya çalışıyor ama psikolojik olarak yıkılmış durumda. Her gün daha da sıkı sarılıyormuş ona, belki tutarak gitmesini engelleyecekmiş gibi…

gulerson

Annesinin iliği yüzde 45 uyumlu çıkmış sanırım…

Annesinin iliğinin yarı uyumlu çıkması şansımızı yüzde 50 yapıyor ama kızıma yüzdesi daha yüksek bir ilik aramaya devam ediyoruz. Yarı yarıya yaşama şansı bana umut veriyor ama korkum azalmış değil. Doktorlarımıza güveniyorum, onlardan başka kimsemiz yok!

Hastalığın getirdiği maddi yükü nasıl karşılıyorsunuz?

Ben inşaatlarda yevmiyeci, işçi olarak çalışıyorum. Haftada 2 defa da kızımı görmeye gidiyorum ama çalışmaya devam etmek zorundayım. Yarın da gidecektim ama enfeksiyonu çıkmış, doktorlar görmeme müsaade etmediler. Zaten 4-5 gündür görmüyordum ve büyük ihtimalle bu enfeksiyondan dolayı daha da göremeyeceğim.

Güler hastalığının farkında mı? Morali nasıl?

Kızımın morali iyiydi ama 2 gün evvel saçları dökülmeye başlamış. Döküldüğü zaman bu konunun farkına iyice varmış. Bu yüzden morali sıfır. Telefonda bana ‘baba benim saçım dökülüyor, senin de dökülüyor mu baba?’ dedi.

İLİK / KÖK HÜCRE BAĞIŞI NASIL YAPILABİLİR?

-Herhangi bir Kızılay Kan Merkezi’nde 1 tüp kan alınması sonucu iliğe ihtiyacı olanlara yardımcı olabilirsiniz.

-Nakil için kan uyumu gerekmiyor.

-18 ile 55 yaş arasındaki her sağlıklı kişi bağış yapabilir.

- Aşırı kilolu kişiler, belirli bir hastalığı bulunan veya devamlı ilaç kullananlar, kalp ve kan dolaşım sistemi veya solunum yolları rahatsızlıkları olanlar, depresyon gibi ruhsal hastalığı olanlar, daha evvel nakil yapılmış olanlar, alkol ve uyuşturucu bağımlıları bağış yapamıyor.

-Vericiden kemik iliği narkoz altında alınıyor. Kalça kemiğinden enjektörlerle ilik toplanıyor. İlik toplama işleminin vericiye bir zararı yok. Vericide hafif kansızlık ortaya çıkabiliyor ancak, ağızdan verilen demir hapları ile değerler bir kaç haftada normale dönüyor.

Etiketler nakil lösemi güler ilik