DSÖ: Acilen yeni antibiyotik gerekiyor

Antibiyotiklere dirençli 12 öncelikli bakterinin listesini yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü'nden acil çağrı: Bu bakterilere karşı acilen yeni antibiyotik geliştirilmeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) antibiyotikler konusunda acil bir uyarı geldi. Antibiyotiklere dirençli 12 öncelikli bakterinin listesini yayımlayan kuruluş, bu bakterilere karşı acilen yeni antibiyotik geliştirilmesi çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı bakteriler, 'kritik', 'yüksek' ve 'orta' başlıkları altında üç gruba ayrılıyor. 'Kritik' grupta birden fazla ilaca dirençli olan, zatürre gibi ölümcül enfeksiyolara yol açabilen bakteriler bulunuyor. 'Yüksek' ve 'orta derecede kritik' olan bakterilerse, gıda zehirlenmesi gibi daha sık rastlanan hastalıklara yol açabiliyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşun İnovasyon Direktörü Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetleri bu 12 bakteriye karşı yeni antibiyotik ve ilaçların bulunması için çalışmaya katkı sağlamaya çağırdı. Kieny, "Bu liste araştırma ve geliştirme bölümlerinin kamu sağlığının acil ihtiyaçlarına yönelmesini sağlayacak" dedi.

Doktorlar bir süredir, yanlış antibiyotik kullanımı nedeniyle bakteri kaynaklı enfeksiyonların önlenememesi konusunda riskin arttığına dikkat çekiyordu. (Dış Haberler)