Endişe bozukluğunun yedi belirtisi

Google Haberlere Abone ol

Kaygı ve endişe veya diğer adıyla 'anksiyete' hayatlarımızın bir parçası olsa da tıbbi bir sorun haline gelip gelmediğini fark etmek zor olabiliyor. İşte kaygı ve endişelerinizin endişe bozukluğuna dönüştüğünü ve bir doktora görünmeniz gerektiğini gösteren yedi semptom:

1. Aşırı endişe

Endişelenmek hayatlarımızın bir parçası; ama endişeleriniz sürekli tekrar ediyorsa, hayali sorunlara odaklanıyorsa veya hayatınızı aksatmaya başladıysa bu çok daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

2. Mantıksız korkular

Anksiyetenin bir diğer işareti de yersiz korkulardır. Bu yersiz korkular bir nesneden, eylemden veya durumdan kaynaklanabilir. Bu semptomu fark etmek zordur; çünkü fobileri olan insanlar sorunla yüzleşmeksizin korktukları şeylerden uzak durmaya eğilimlidirler.

3. Gergin kaslar

Anksiyeteden mustarip olanlar sempatik sinir sistemi etkin hale geldiği zamanlarda yüksek dozda uyarılmaya daha yatkındırlar. Bu, vücudu 'kaç ya da savaş' moduna sokar ve algılanan tehdide karşı vücudu hazır hale getirmek için kasların gerilmesine yol açar.

4. Sindirim güçlüğü

Akıl sağlığı ve sindirim sistemi birbiriyle yakından ilişkilidir. Birçok bilimsel araştırma stres ve endişenin huzursuz bağırsak sendromu gibi sindirim sorunlarına yol açtığını gösteriyor.

5. Uyuma sorunları

Uyku ve endişe arasında yakın bir ilişki vardır. Uyku düzeninizin değiştiyse, uyumakta zorlanıyor veya daha yorgun hissediyorsanız bu anksiyetenin bir işareti olabilir. Bu da bir kısır döngü yaratır; anksiyete uykusuzluğa yol açarken uykusuzluk stres ve endişe seviyesini arttırır.

6. Daha sık hastalanmak

Uzun süren endişelilik hali bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve daha çok virüsten etkilenmenize sebep olur.

7. Gündelik aktiviteleri yaparken zorlanmak

Anksiyete gündelik hayatınızı etkilemeye başladığında sorun haline gelir. Anksiteye ilişkilerinizi yürütmenizi, uzun süre bir şeye konsantre olmanızı, işlerinizi yürütmenizi ve rahatlamanızı zorlaştırır.