230 yıllık kanser teşhisi doğru çıktı

İskoç doktor John Hunter'ın bir hastasına 1786 yılında koyduğu kemik kanseri teşhisi doğru çıktı. Araştırmacılar, Hunter'ın ayrıntılı notlarından yola çıkarak kanserin değişimini inceleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tıp tarihinin en önemli cerrahlarından biri sayılan İskoç doktor John Hunter'ın 230 yıl önce koyduğu bir teşhisin doğru olduğu tespit edildi. Londra'daki Royal Marsden kanser araştırma hastanesinde yapılan araştırma sonrasında, araştırmacılar Hunter'dan tespitlerini daha önce incelemedikleri için sembolik olarak özür diledi.

'KEMİK KADAR SERT BİR TÜMÖR'

Araştırma, Hunter'ın 1786'da bir hastasının durumu üzerine aldığı notlardan yola çıkılarak yapıldı. Londra'daki Hunterian Müzesi'nde sergilenen notlarda, Hunter 1786 yılında St. George Hastanesi'ne bacağında şişlik şikâyetiyle gelen bir hasta için "Kemik kadar sert bir bir tümördü. Kemik kalınlaşıyor gibiydi, çok hızlı büyüyordu. Sorunlu bölgeyi incelediğimde, tümörün kemiğin kendisinden çıktığını gördüm" diye yazıyordu.

Notlara göre, Hunter'ın bacağını kesme kararı aldığı hasta operasyondan sonraki dört hafta boyunca iyileşme emareleri gösterdi. Ancak hasta yedi hafta sonra hayatını kaybetti; otopside akciğerler, kalp ve kaburgalarında da benzer tümörler bulundu. Hunter otopsi raporunda da hastasının vücudunda bulunan tümörleri ayrıntıyla anlattı.

'BUGÜNKÜ TEDAVİYİ DENEMİŞ'

Royal Marsden hastanesinin araştırmacılarına göre, Hunter bu vakada, bir tür kemik kanseri olan 'osteosarkom'u 230 yıl önce teşhis etmişti. Araştırma ekibinden Dr. Christina Messiou, "İşe başta biraz eğlenceli bir meraktan yola çıkarak başlamıştık ama John Hunter'ın öngörüsü karşısında şaşkınlık geçirdik. Teşhisi gerçekten çok etkileyici ve uyguladığı tedavi bizim bugün yapacaklarımıza çok benzer" dedi. Araştırmacılar, Hunter sayesinde kanser hastalığının zamanla nasıl değişim gösterdiğini ortaya koymayı planlıyor. (Dış Haberler)