Mikro sebzelere büyük ilgi

Lahana, turp, tere, brokoli... İstanbul'da bir girişimci, 25 sebze türünün mikro üretimine başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da aynı zamanda peyzaj mimarisi alanında faaliyet gösteren Lal Landscape Arcitecture firması, mikro sebze üretimine başladı. Antalya'da bu yıl 16'ncısı düzenlenen Growtech Fuarı'nda sergilenen mikro sebzeler büyük ilgi gördü. Firmanın kurucu ortaklarından Levent Pınar, minyatür ya da mikro olarak adlandırılan bu küçük bitkilerin aslında her birinin çok güçlü besin değerine sahip olduklarını söyledi. Lahana, brokoli, turp, fesleğen, tere gibi yaklaşık 25 tür yeşilliğin mikro üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Pınar, "Türkiye'de bunlara mikro filizler deniyor ama bunlar filizin bir sonraki aşaması. Bunları en pik yaptığı, ihtiva ettiği besin maddeleri döneminde hasat ediyoruz. Mikro sebzelerin içerdiği besin değeri normallerinin 7-8 katı" dedi.

Embriyonik enerji kullanılarak sadece su, bir üretim keçesi ve tohumla bu ürünlerin elde edildiğini anlatan Pınar, "İçine başka hiçbir etken madde katmıyoruz. Çok daha güçlü aromaları var. Bunlar arasında brokoli aynı zamanda çok yüksek propan içeriyor, içinde anti kanserojen maddeler var. ABD'de çok ünlü hastanelerde onkoloji hastaları için kullanılıyor. Biz bunu da Türkiye'de üretiyoruz. İstanbul'da tamamen kontrollü bir ortamda üretiliyor. Bu bitkiler bir haftada hasada uygun oluyor. Şu anda İstanbul genelinde satış yapıyoruz. Ayrıca gastronomi dünyası, oteller, restoranlar alıyor" dedi.

Sağlık boyutu açısından düşünüldüğünde özellikle mikro brokolinin bir kanser hastası tarafından günde 100-120 gram tüketilmesini Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiğini belirten Pınar, önleyici amaçlı kullanmak isteyenlerin de 25-40 gram arasında kullanabileceğini kaydetti. Normal bir salataya göre bu bitkilerin 7-8 kat daha fazla bitkisel proteine sahip olduğunu söyleyen Pınar, "Burada görünen bitkilerin sahip olduğu bitkisel protein 50 metrekare alandaki sebzeye eşdeğer. O yüzden bunların hepsi atom karınca gibi" dedi. (DHA)

Etiketler mikro sebze salata