'Gençlik iksiri' kefir depresyona iyi geliyor

Kafkasya bölgesinde yaygın olan ve halk arasında 'gençlik iksiri' olarak bilinen kefir nasıl yapılır? Nelere iyi gelir?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Günümüzde bilgiye ulaşmak geçmiş yıllara göre çok daha kolay. Pek çok kişinin de devamlı yeni bilgiler keşfettiği ya da tazelediği alanlar arasında sağlık ilk sıralarda geliyor. Kişiler, birçok hastalıktan korunmak için hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini, hangi gıdaların nelere iyi geldiğini, bu gıdaların ne kadar süre içerisinde ne kadar tüketilmesinin doğru olduğu konularında bilgi edinmek için oldukça hassas davranıyor. Tüm bu bilgiler ışığında Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Kafkasya bölgesinde yaygın olan ve halk arasında 'gençlik iksiri' olarak bilinen kefire dikkat çekiyor.

KEFİR NEDİR?

Süte doğrudan kefir tohumlarının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakteri ve mayaların fermantasyonu sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaşmasıyla tanınıyor.

1 BARDAĞI 80 KALORİ

Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekiyor. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirliyor. 1 su bardağı kefir yaklaşık 80-110 kalori arasında enerji içeriyor. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebiliyor.

NASIL YAPILIR?

Kefirin düzenli olarak günde 200-250 ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanıyor. Kefir ile yapılan sağlıklı ve lezzetli bir içecek için gerekli malzemeler ise şöyle sıralanıyor:

1 su bardağı kefir,

1 ince dilim zencefil,

Yarım çay bardağı yaban mersini,

1 çay bardağı süt,

3-4 adet buz küpü

Malzemeleri blender aracılığıyla iyice karıştırın. Hazırladığınız içeceği yarım saat kadar buzdolabında beklettikten sonra tüketin.

FAYDALARI

Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefir, B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek oluyor. Bunun yanı sıra, hafızayı güçlendiriyor, kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşıyor. Kefir, yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını koruyor, kilo vermeye yardımcı oluyor. İyi bir biotin kaynağı olduğu bilinen kefir, sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı da sağlıyor. Vücutta fazla tuz tutumunu önleyen kefir, böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de olumlu etki gösteriyor. Aynı zamanda iyi bir probiyotik kaynağı olan kefir sindirim sisteminin düzenlenmesinde antibakteriyel etki yaratıyor. Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor.

SİNİRLERİ YATIŞTIRIYOR

Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destek kuvvet olan kefir, tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali veriyor. Depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanıyor. Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi geliyor. (HABER MERKEZİ)