Diyet içecekler kilo aldırıyor!

Yapay tatlandırıcı içeren diyet içeceklerin iştah açtığı kanıtlandı. Diyet içecekler diyabet riskini de iki kat artırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kilo almamak ve daha sağlıklı beslenmek için 'diyet içecekler' tüketiyorsanız bir daha düşünün. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, günde sadece iki bardak diyet içecek tüketmek diyabet riskini iki kat artıyor. İsveç'teki Karolinska Enstütüsü'nde 2 bin 874 kişinin bir yıllık içecek tüketimi üzerinde yapılan araştırmanın bulguları şöyle:

  • Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerden günde iki veya daha fazla bardak tüketmek, Tip 2 diyabet riskini 2.4 kat artırıyor. Bu içeceklerden günde beş veya daha fazlasını içmekse, riski 4.5 kata çıkarıyor.
  • Araştırmaya göre, yapay tatlandırıcı içeren içecekler, sağlığa neredeyse şekerli olanlar kadar zararlı. Günde 200 mililitre şekerli ve gazlı içecek tüketmek Tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında artırırken, aynı oranda diyet içecek de yüzde 18 oranında yükseltiyor.
  • Diyet içecekler kilo olmaya da yol açıyor. Araştırma ekibinin başındaki Josefin Löfvenborg, bu içeceklerin iştah açtığını söyledi. Buna göre, yapay tatlandırıcı bağırsaklardaki bakterilerle etkileşime geçerek karnımızı acıktırıyor, özellikle tatlı atıştırma eğilimine yol açıyor. Bu etkileşim, vücudun glükoz toleransını da düşürerek diyabeti tetikliyor.