Porsuk meyvesi neden öldürdü?

Parktaki porsuk ağacının meyvesini yiyen 31 yaşındaki Şifa Yerli zehirlenerek hayatını kaybetti. Belediye çalışanları 15 yıl hapisle yargılanıyor. Peki Porsuk meyvesini yemekte ne sakınca var? Doç. Dr. Hüseyin Baykal'a sorduk.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şifa Yerli, 21 Kasım 2011'de İstanbul Şişli’deki Maçka Parkı'nda bulunan porsuk ağacından birkaç meyve yemesinin ardından hastaneye kaldırıldı ve hayatını kaybetti. Ölümün medyaya yansıması üzerine bitkinin faydaları ve zararları tartışılmaya başlandı. Porsuk ağacı meyvesinin toplum tarafından bazı hastalıklara iyi geldiği düşünüldüğü için tüketildiğini ancak dozu kaçırıldığı zaman ölümlere sebebiyet verdiğini belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Bölümü'nden Doç. Dr. Hüseyin Baykal şunları söyledi:

“Bütün ilaçlar gibi porsuk ağacı meyvesi de insanlar tarafından fazla tüketildiğinde kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu meyve toplum tarafından yıllardır kanser ve astım hastalığına iyi geliyor diye kullanıldı. Fakat şöyle bir durumu gözardı etmemek gerekiyor: Alerjisi olan bir insanın tıbbi tetkikler sonucunda neler yiyebileceğine karar verilmeli. Bu durum doku uyuşmazlığı gibidir. Porsuk ağacı meyvesinin tetkik yapılmadan tüketilmesi ne yazık ki böyle bir sonucu doğurur. Dolayısıyla farklı insanlarda farklı etkilerin olması normaldir. Porsuk ağacı meyvesi de fazla tüketildiği zaman ölüme sebebiyet verebiliyor. İnsanların bu gibi durumlarla karşılaşmaması için muhakkak tıbbi tetkikler yapması gerekiyor."

Parktaki ağacın meyvesi öldürdüParktaki ağacın meyvesi öldürdü