Kanserden hemoroide her derde deva!

Ispanak familyasından gelen bu şifalı bitki, antioksidan özellikleri ile kanseri önlüyor. Ayrıca diyabetten basura, birçok hastalığa faydalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de sıkça bulunan pazının ıspanak ailesinden olan önemli sebzelerimizden biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Besin değeri olarak da ıspanağa benzeyen pazı betakaroten (A vitamini), C vitamini, K vitamini ve Folik Asit bakımından zengindir. Bunların dışında pazıda E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bulunmaktadır. Salatası, kavurması ve farklı yemekleri yapılan pazının birçok sebze gibi önemli faydaları bulunur” dedi.

KABIZLIĞA VE DAMAR SERTLİĞİNE FAYDALI

Enç, pazının faydalarını şöyle sıraladı: “Yemeklerle birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. Pazı haşlanır ve suyu tüketilirse, damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.”

DİYABETE KARŞI KORUR

Enç, “Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız ya da şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz” diye konuştu

KEMİK VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN

Pazının önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerdiğine dikkat çeken Enç, “Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar” ifadelerini kullandı.

KANSER VE HEMOROİDE FAYDALI

Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebze olduğunu söyleyen Enç, “İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. Basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyebilirsiniz. Pazı haşlanarak, lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Aynı zamanda vücuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir. Yüksek miktarda beta karoten içerir. Bunun sonucunda göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklara iyi gelir” dedi

NASIL TÜKETİLİR?

Enç, pazının nasıl tüketileceği konusunda ise şunları söyledi; “Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.” (Kaynak: Star)