Kanserden hemoroide her derde deva!
Ispanak familyasından gelen bu şifalı bitki, antioksidan özellikleri ile kanseri önlüyor. Ayrıca diyabetten basura, birçok hastalığa faydalı.
06 Eyl 2016 (Son Güncelleme 07 Eyl 2016 07:36)
DUVAR – Türkiye’de sıkça bulunan pazının ıspanak ailesinden olan önemli sebzelerimizden biri olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Besin değeri olarak da ıspanağa benzeyen pazı betakaroten (A vitamini), C vitamini, K vitamini ve Folik Asit bakımından zengindir. Bunların dışında pazıda E vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri de bulunmaktadır. Salatası, kavurması ve farklı yemekleri yapılan pazının birçok sebze gibi önemli faydaları bulunur” dedi.
KABIZLIĞA VE DAMAR SERTLİĞİNE FAYDALI
Enç, pazının faydalarını şöyle sıraladı: “Yemeklerle birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. Pazı haşlanır ve suyu tüketilirse, damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.”
DİYABETE KARŞI KORUR
Enç, “Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline gelmiştir. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız ya da şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz” diye konuştu
KEMİK VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN
Pazının önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerdiğine dikkat çeken Enç, “Bu sebeple kemik sağlığını koruyan bir bitkidir. Kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar” ifadelerini kullandı.
KANSER VE HEMOROİDE FAYDALI
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebze olduğunu söyleyen Enç, “İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder. Kanserden korunmak için bu şifalı sebzeyi tüketebilirsiniz. Basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyebilirsiniz. Pazı haşlanarak, lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Aynı zamanda vücuttaki deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir. Yüksek miktarda beta karoten içerir. Bunun sonucunda göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklara iyi gelir” dedi
NASIL TÜKETİLİR?
Enç, pazının nasıl tüketileceği konusunda ise şunları söyledi; “Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir ya da yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Pazı dolması şeklinde sarma yapılarak da pirinçle tüketilebilir.” (Kaynak: Star)
SAĞLIK
[1g 21s 18d] Uluslararası bir bilim ekibi 49 yaşındaki kadın hastaya elektronik sigaranın neden olabileceği nadir bir akciğer hastalığı tanısı koydu. Hastanın akciğer dokusu örneğinin analizi, elektronik sigara buharının nikel, alüminyum, manganez, kurşun, krom ve kobalt izleri içerdiği sonucunu verdi.
[2g 50d] İnsanların ölümcül enfeksiyonlardan korunmalarına izin veren aynı mutasyonlardan bazıları, bizi bazı iltihaplı ve bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklara daha yatkın kılar. Araştırmacılar, atalarımızdan kalan özelliklerin bağışıklıkla bağlantılı hastalıklar geliştirme ihtimalini nasıl etkilediği üzerine çalışıyor.
[3g 15s 20d] Yeni bir araştırma porno filmlerin yarattığı tehlikeyi gösterdi. Durum özellikle gençler için endişe verici.
[3g 17s 24d] Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy, son 10 yılda birbiri ardına tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimlik fakültelerinin açıldığına dikkat çekerek, altyapısı yetersiz fakültelerin kapatılmasını ve kontenjanların azaltılmasını talep etti. Özsoy, “Önlem alınmazsa 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının olması kaçınılmaz” dedi.
[4g 1s 42d] İzmir’de yaşayan Güngör ailesi, on yıldır kızlarının hastalığıyla mücadele ediyor. Bugüne kadar başvurmadık hastane bırakmayan aile, görme yetisinin kaybolmasına yol açan Retina hastalığının çaresini arıyor.
[4g 5s 43d] İngiltere merkezli bir yardım kuruluşunun dünyaca ünlü bazı kahve zincirlerindeki 200'den fazla kremalı sıcak kahve üzerindeki yaptığı araştırmaya göre, Starbucks'ın yulaf sütlü karamel sıcak çikolatası 758 kalori.
[5g 1s 44d] Olgunlaşmamış retinadaki ışığa duyarlı hücrelerin bir ağa bağlı olması, beynin gelişmesinde daha büyük bir rol üstlendiklerini düşündürüyor. İkinci üç aylık dönemde, bebeğin gözleri görüntüleri görmeden önce bile ışığı algılayabiliyor.
Aşı karşıtlığının yarattığı tehlikelerle baş etmeye çalışan ülkelerde ilginç kampanyalar gündeme geliyor. Son örnek Avrupa’da kızamık vakalarının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alan Rusya'dan geldi. Moskova Sağlık Koruma Departmanı tarafından yayınlanan bir filmde baba vampir ve kızı doktordan 'aşı yapılmamış birinin kanındaki tehlikeleri' öğreniyor.
CHP Ankara Milletvekili ve doktor Servet Ünsal aşı tartışmalarıyla ilgili Meclis'te konuştu. Ünsal, "Aşıyı reddeden ailelerin sayısı artmaya devam ederse yılda 10 bin çocuk ölecek" dedi.
Denizli'de özel bir hastanede çocuk sahibi olmak için muayene olan Ş.S.'nin röntgen filminde dikiş iğnesi tespit edildi. Kadının 16 yıl önce yuttuğunu belirttiği iğne, operasyonla çıkarıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) AK Parti ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla Meclis’te kabul edilen, 15 termik santralin baca filtresi olmadan 2,5 yıl daha çalışmasını öngören kanun teklifine tepki gösterdi. TTB maddeye onay veren hekim kökenli milletvekillerine ilişkin tabip odalarının harekete geçmesini de talep etti.
Yurt dışında hekimlik yapabilmek için TTB’den sicil isteyen hekim sayında artış yaşanıyor. TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 2012 yılında 59 olan hekim sayısının 2019’a gelindiğinde 906’ya çıktığını belirterek, “Meslektaşlarımız artık Türkiye'yi 'hekimlik yapılamaz' nitelikte buluyor, kaçıyorlar” dedi.