300'den fazla hastalığı iyileştiriyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde vitamin ve protein deposu moringa ağacı üretimine başlandı. Moringa, birçok hastalığa iyi geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazipaşa'ya bağlı Salman Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Yusuf Çetin, ilçede yerleşik yaşayan Alman Gerhard Heinz'in önerisi üzerine moringa ağacı dikmeye karar verdi. Anavatanı Hindistan olan moringa ağacını haziran ayında diktiği 2 dekar arazisinden hasat etmeye başlayan Yusuf Çetin, çok amaçlı kullanıldığını anlattı.

Çetin, sezon boyunca 2 dekar araziden 150 bin lira gelir hedeflediğini belirtti.

moringa4

300'DEN FAZLA HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Yusuf Çetin'in moringa ağacı üretimine öncülük yapan Gerhard Heinz, Gazipaşa ve Alanya ile Mersin- Anamur'da 3 üreticiye moringa ağacı dikimi yaptırdığını, pazarlama işini de kendisinin yaptığını anlattı. Üreticilerin yetiştirdiği moringa yapraklarını kilosunu 30 liradan aldığını belirten Gerhard Heinz, "Moringa ağacının faydaları saymakla bitmez. 300'den fazla hastalığa şifa veren bir ağaç" dedi.

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI

Moringanın yaprakları ve meyvelerinin gıda, çiçeklerinin baharat, arıcılık ve tıp, tohumlarının gıda, yağ ve su arıtma, kabuklarının tıp, halat ve kağıt imalatı, köklerinin gıda ve tıp, atıklarının toprak verimliliği, biyolojik gübre ve hayvan yemi olarak kullanıldığını aktaran Gerhard Heinz, bitkinin tamamının hayvan yiyeceği ve alternatif enerji kaynağı olduğunu vurguladı. Moringanın içerdiği besin maddeleri açısından da zengin olduğuna dikkati çeken Heinz, "Soyadan 2 kat fazla protein, portakaldan 7 kat fazla C vitamini, havuçtan 4 kat fazla A vitamini, sütten 4 kat fazla kalsiyum, muzdan 3 kat fazla potasyum, vücuda ışık enerji sağlayan yüksek oranda doğal klorofil, vücut direncini etkili olarak destekleyebilen çok yüksek oranda doymamış ve doğal yağ asitleri moringa ağacında mevcut" diye konuştu.

FABRİKA KURMAK İSTİYOR

Bölgede moringa üretiminin yaygınlaştırılması halinde bu ağacın yaprağından köküne kadar işlenebileceği fabrika kurmak istediğini belirten Gerhard Heinz, Gazipaşa, Alanya ve Anamur bölgesinde şifa merkezleri açmak istediğini anlattı. (DHA)