Bolt'un rahatsızlığı ergenlikte ortaya çıkıyor

Skolyoz, yani omurga eğriliği olimpik atlet Usain Bolt'ta bile var! Tedavisi için neler yapılabilir, Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya rekortmeni atlet Usain Bolt'un skolyoz (omurga eğriliği) hastası olması dikkatleri bu hastalığa yöneltti. Konu hakkında açıklama yapan Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, skolyozun daha çok ergenlik döneminde görüldüğünü ve çoğunlukla nedeninin bilinemediğini söyledi.

skolyoz

SPORCU OLMAYI ENGELLEMİYOR

"Bolt'un kısa mesafelerde arka arkaya kırdığı dünya rekorları spor çevrelerinin ana haber konusu. Tartışmalar yeni bir soruyu ortaya çıkarıyor: 'Bolt'un bu başarısını etkileyen fiziksel özellikleri nelerdir?' Bunlar araştırılırken bir anda Bolt’un doğuştan skolyozu olduğunu öğreniyoruz. Skolyoz omurganın üç boyutlu deformitesine verilen isimdir. Bir takım hastalıklar insanın deha olmasına neden olabiliyor. Örneğin, Paganini'nin muhteşem bir keman virtüözü olmasının nedeni Ehler Danlos Sendromu adı verilen ve eklemlerde ileri derece gevşekliğe neden olan bir bağ dokusu hastalığı. Bu sayede Paganini vücuduna verdiği ve de normal insanların veremeyeceği bir postürle harika keman çalabiliyordu. Ancak benzer şeyi Usain Bolt için söyleyemeyiz. Bolt’un mükemmel bir koşucu olmasının nedeni skolyoz değil. Ama şunu rahatlıkla söylemek olası: 'Skolyozu olan bir kişinin spor yapmasında hiçbir sakınca yok, hatta gayret ederse görüldüğü gibi dünyanın en iyi koşucusu bile olabilir.'

ERKEN TANI İÇİN ERGENLİK DÖNEMİ ÖNEMLİ

Omurga ön-arka düzlemden bakıldığında dümdüz görünür ve herhangi bir dönüklüğü bulunmaz. Skolyoz dediğimiz rahatsızlık, ön arka planda omurganın S ya da C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur. Belirtileri omuz asimetrisi, bel kavisinin asimetrisi ve kaburga kamburluğudur. Doğuştan olan olgularda, omurlarda oluşum veya ayrılma sorunları görülebilir. Nöromuskuler olgular kas hastalıkları ya da sinirsel hastalıklara bağlı olabilir. En sık görüleni, nedeni belli olmayan tiptir. Ergenlik dönemi verilecek olan korsenin ameliyata gidişi engelleyebilir. Erken tanı için ebeveynler, ergenlik dönemine girmek üzere olan veya ergenliğe henüz girmiş olan çocukların sırtında asimetri olup olmadığını ayda bir kontrol etmelidirler.

Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü

KORSE İLERLEMEYİ DURDURABİLİR

Eğri oturmanın ya da okul çantasını asimetrik taşımak, skolyoza değil ama sırt ağrısına neden olabilir. Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Eğer asimetri varsa skolyoz olduğu düşünülür. Ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak gerekir. Skolyoz en çok ergenlik çağında 10-14 yaş aralığında görülüyor. Özellikle kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önceki hızlı boy atma döneminde ortaya çıkıyor. Bu dönemde verilecek olan korse belki ameliyata gidişi engelleyebilir. Skolyoz, önlemez ancak ilerlemesinin durdurulabilir bir hastalıktır.

CERRAHİDE 3D DÖNEMİ

İleri eğriliklerde yani 45 derecenin üzerinde cerrahi tedavi öneriyoruz. Cerrahi tedavi, omurlara yerleştirilen vidalar ve bunları birleştiren çubuklarla yapılır. Skolyoz ameliyatında risk, bu işte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapıldığında azalmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de bu konuda biz cerrahlara, önemli imkanlar sunuyor. Omurga ameliyatlarında artık vidaların doğru yerleştirilmesiyle, çevredeki hayati dokulara zarar verilmesini önlemek amacıyla üç boyutlu yazıcı teknolojisinden faydalanıyoruz. Her Skolyoz tipinin ameliyat sonrası bakımı farklıdır. İlk 2 ya da 3 gün hasta kontrollü ağrı kesme yöntemi uygulanır. Her şey olağan seyrederse ameliyat sonrası ortalama 4. günde hastaneden çıkılabilir. Hastalar ortalama 15-20 günde okula tekrar başlayabilir. Genelde ameliyat sonrasında korse kullanmaya gerek yoktur." (Kaynak: CNN Türk)