Avrupa'da sarı humma tehlikesi

Afrika'daki sarı humma salgınının acilen kontrol altına alınması çağrısı yapıldı. Save the Children, aşı stokunun yetersiz olduğunu ve salgının Avrupa'ya sıçrayabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children, Afrika'daki sarı humma salgınının Avrupa ve Kuzey Amerika'ya yayılma tehlikesi konusunda uyarıda bulundu. Kuruluş, aşı kampanyası başlatılması çağrısı yaptı.

BELİRTİLERİ NE?

Aedes Aegypti sivrisineğiyle yayılan sarı humma virüsü, göz, burun ve ağızda kanamanın yanı sıra organ yetmezliğine yol açıyor. Birçok vaka ölümle sonuçlanıyor. Afrika'da son 30 yılın en büyük salgını yaşanırken, kıtadaki bazı ülkeler aşılanmamış kişilere giriş yasağı koymuş durumda. Çin'de de son dönemde Afrika'dan dönen 11 göçmen işçide sarı hummaya rastlanmasının tehlike çanları anlamına geldiği belirtiliyor.

NASIL BULAŞIYOR?

Zira sarı hummanın yayılması için, hastalığını kapanların söz konusu sivri sineğin bulunduğu yerlere seyahat etmesi yeterli. Zika virüsünü de yayan Aedes Aegypti sivrisineğinin, Avrupa'nın güneyinde ve Kuzey Amerika'da bulunduğu biliniyor.

'AŞI STOKU YETERSİZ'

Afrika'daki aşı kampanyalarını yürüten Save the Children, ellerindeki mevcut aşı stokunun virüsün yayılmasını engellemeye yetmeyeceği uyarısında buundu. Kuruluş, hastalığın son olarak yüzlerce ölüne yol açtığı Angola'dan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yayıldığını açıkladı. Bu ülkede yarım milyon insanın aşılanması beklenirken, Save the Children yöneticilerinden Heather Kerr hastalığın daha da yayılmasının engellenmesi için acil eylem planı geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Çin'deki vakalara dikkat çeken Kerr, "Virüsün geçmişte Afrika dışına çıktığı biliniyor. Eğer sarı hummalı bir kişi söz konusu sivri sineklerin bulunduğu ülkelere giderse virüs yayılabilir" dedi.

SADECE YEDİ MİLYON AŞI VAR

Kerr, küresel stoklarda sadece yedi milyon aşının bulunduğuna ve bunun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin 10 milyon nüfusu bulunan başkenti Kinşasa'ya bile yetmeyeceğine dikkat çekti. Yardım kuruluşları, stokları tüketmemek için aşının gücünü beşte bir oranına kadar düşürmüş durumda. Bu da, etkisi hayat boyu süren sarı humma aşısının sadece bir yıl etkili olması anlamına geliyor. Öte yandan, Uganda ve Kenya'da da sarı humma vakaları görüldüğü belirtiliyor.

WHO'DAN UYARI

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki vakaların 10 ila 50 kat arasında artabileceğini belirterek, 1992'den bu yana en büyük salgının yaşandığını açıkladı. 1992'deki salgında virüsün yayılmasını engellemek altı yıl sürmüş ve 4 bin 500'den fazla insan ölmüştü.