Araba tutmasının sebebi, 'zehirlenme'

Yolculuk sırasında mide bulantısının sebebi, beynin kas ve kulaklardan gelen çelişkili sinyalleri zehirlenmeye yorması...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karayoluyla yolcuğu birçoğumuz için çekilmez kılan araba tutmasının evrimle ilgili olduğu ortaya çıktı. Buna göre, vücudumuz kaslar çalışmazken hareket etmeye alışacak kadar evrimleşmedi; bu nedenle de beyin, zehirlendiğini zannederek mide bulantısı sinyalini veriyor...

KULAK ANLIYOR, KAS KAFA KARIŞTIRIYOR

Cardiff Üniversitesi'nden nörolog Dean Burnett 'zehirlenme' hissini şöyle açıkladı. Araba, tren ve gemi yolculukları sırasında kaslar beyne 'vücudun hareketsiz olduğuna' dair sinyal gönderiyor. Ancak kulaklar, içlerindeki sıvılar sayesinde vücudun esasında hareket ettiğini anlıyor ve beyne 'hareket' sinyali gönderiyor. Bu çelişkili sinyaller, beyinde karmaşa yaratıyor.

Burnett, "Evrimsel bağlamda, duyulardaki bu çelişkiye yol açabilecek tek şey zehirlenme. Dolayısıyla beyin, zehirlendiğini düşünüyor. Bu nedenle de kusma hissi ortaya çıkıyor. Zehirlenme halinde, beynin ilk yapmak istediği şey zehri dışarı atmaktır" dedi.

KİTAP OKUMAK DA BU YÜZDEN ZOR

Araba yolculuklarında dışarıya bakmanın mide bulantısını geçirmesinin sebebi de bu durumla bağlantılı. Zira dışarı baktığınızda, gözlerden de beyne 'hareket halindeyiz' sinyali gidiyor. Araçta kitap okumaksa, gözleri sabit bir noktaya odakladığı için beyne aksine 'duruyoruz' sinyalini gönderiyor ve kaslardan gelen aynı mesajı pekiştirip kulaklarla çeliştiği için mide bulantısını artıyor.

Etiketler araba tutması