İstanbul'da Suriye hastanesi!

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan doktorlar Sağlık Bakanlığı'ndan çalışma izni alamıyor. Suriyeli hastalar da sağlık hizmetine ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Bu durum İstanbul'un göbeğinde başka dilde bir sağlık mekanizması doğmasına neden oldu!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'den göç eden doktorların Türkiye'de çalışma izni alması çok zor. Çünkü denklik işlemleri için Suriye'de muhatap bulmak imkansız. Bu durum mülteci doktorların İstanbul, Gaziantep, Mersin ve Kilis gibi mülteci sayısının yoğun olduğu şehirlerde Sağlık Bakanlığı'ndan izin almadan ya da 'dernek' adı altında çalışmasına neden oluyor.

İstanbul Fatih, Suriyeli göçünün şehirdeki merkezi oldu. Özellikle Balat Caddesi'nde civarında yer alan binalarda birçok Arapça tabela bulunuyor. Her çeşit meslek erbabını bu tabelalarla bulmak mümkün. Doktorları bile... Bir tabela üzerindeki, 'El-tıbbi, el Suriye, el-merkez' yazısını okuyunca söz konusu binaya giriyoruz. Girişte bizi bir güvenlik görevlisi karşılıyor. Bu 'merkez'de kaç doktorun hizmet verdiğini soruyorum. İkisi kadın sekiz doktor olduğunu söylüyor. Sonra doktorlarla da tanışıyoruz. İşte onların anlattıkları...

18 YILDIR DOKTOR

Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünden 1998 yılında mezun olduğunu söyleyen Ziyat M. Türkiye'de çalışma izni alamadıkları için 'dernek' adı altında çalıştıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Suriye'de 18 yıl aile hekimliği yaptım. Savaş başladıktan sonra herkes Suriye'den göç etti. Ben de ailemi alıp Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldım. Türkiye 'de 2 sene boyunca çalışamadım. Benim de çalışıp aileme bakmam gerekiyordu. Suriye'de 18 yıl doktorluk yaptım. Ama Türkiye'de resmi olarak çalışmama izin verilmiyor. Ben de İstanbul'da bir derneğin açtığı klinikte çalışmaya karar verdim. Şu an klinikte Suriyeli mültecileri tedavi ediyorum. Sağlık Bakanlığı Suriyeli doktorların da çalışmalarına izin vermelidir."

suriye1

4 YILDIR DİPLOMA ONAYI BEKLİYOR

İngilizce, Arapça, Almanca ve Türkçe bildiğini söyleyen çocuk doktoru Ussam Ali ise, Türkiye'de resmi olarak çalışmak istediğini, fakat birçok sorunla karşılaştığı için resmi kurumlardan onay gelmediğini söyleyerek şöyle devam ediyor:

"Ankara'da Yükseköğretim Kurumu'na gittim. YÖK diplomamı teyit ettirdikten sonra denklik sınavına girebileceğimi söyledi.  , diplomamı teyit ettirmek için Suriye'de mezun olduğum Şam Üniversitesi'ne elektronik posta ile resmi belge isteyecek. Suriye'de bütün iletişim kanalları kapalı olduğu için resmi kurumlardan geri dönüş sağlanamıyor. 4 yıldır geri dönüş için bekliyorum. Ben de Fatih'te bulunan bir klinikte Suriyeli mülteci çocukları tedavi ediyorum. Muayene ücreti 15 TL. Ben ve 7 doktor arkadaşım günde yaklaşık 100 hastaya bakıyoruz. "

Şu an çalıştıkları derneğin ruhsatının olmadığını, 1 ay içerisinde derneğin kapatılabileceğini söyleyen Ali, Türkiye'de bulunan mülteci doktorlara çalışma izni verilmediği takdirde farklı şehirlerde yasa dışı kliniklerin çoğalacağının altını çiziyor.

Muayene odası (1)

SAYILARI BİLİNMİYOR

Kilis, Mersin, Hatay ve Gaziantep Halk Sağlık Müdürlükleri, kendi illerinde de Suriyeli doktorların klinik açarak çalıştıklarını, fakat bu sayının kaç olduğunu bilmediklerini söylüyor. En çok Suriyeli doktor ise İstanbul'da. Kentte dernekleşerek klinik hizmeti veren 20'ye yakın doktor olduğu belirtiliyor. Bu derneklerin çoğunda birden fazla doktor çalışıyor. Bu durumda İstanbul'da 50'ye yakın Suriyeli doktorun hasta kabul ve muayene ettiği tahmin ediliyor.

Türk Tabipler Birliği ise, yabancı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarında gerekli şartların şunlar olduğunu söylüyor:

- Denkliği onaylanmış ve bakanlıkça tescilli yapılmış diploma veya uzmanlık belgesine sahip olmak.

- Hekimler için zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırmak.

- Türkçe bilmek ve mesleği icra etmeye kanunen engel hali bulunmamak.