Karındaki yağlanmayı hafife almayın!

Bel çevresi erkeklerde 102, kadınlarda 88 santimetreyi geçmemeli! Bu durum, özellikle kardiovasküler hastalıklara sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa Sekiz Eylül Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceyna Uysal, karın bölgesinde meydana gelen yağlanmanın ilerleyen zamanda kardiovasküler (kan ve damar sistemi) hastalıklara, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi birçok hastalığa neden olabileceğini belirtip uyardı.

Uysal, obezitenin değerlendirmesinde beden kitle indeksinin yağ depolarının dağılımını göstermemesi nedeniyle yeterli bir yöntem olmadığını söyledi. Obezitenin metabolik sendrom bakımından riskini gösteren bir durumda yağlanmanın karın bölgesinde toplanması olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Uysal, "Bunu anlamanın en kolay yolu karın çevresinin ölçülmesidir. İdeal vücut ağırlığında olmak sağlıklı olmanın göstergesi hiçbir zaman değildir. Vücut yağ dağılımı ve yüzdesi her zaman önemli kriterdir. Özellikle son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma ilerleyen zamanda kardiovasküler hastalıklara, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi birçok hastalığa neden oluyor" dedi.

BEL KALINLIĞININ MAKSİMUM ÖLÇÜSÜ

Bel çevresinin erkeklerde 102 santimetre, kadınlarda ise 88 santimetreyi geçmesinin risk faktörü olduğunu vurgulayan Uysal, "Şeker oranı yüksek boş kalori kaynağı olan yiyecek alımının fazla olması, hareketsizlik ve insülin dengesizliği nedenler arasındadır. Özellikle erkek bireylerde beden kitle indeksindeki artış ile kolon kanseri arasında kadınlarda olduğundan daha kuvvetli bir ilişki saptanmıştır" dedi. Uysal, sağlıklı beslenme programları ile egzersiz programlarının iradeli şekilde uygulandığında bu problemlerin düzelebileceğini de kaydetti. (DHA)