Topuklu ayakkabı kanser yapabilir!

Eğer vücudunuzda sürekli bir iltihaplaşma varsa, dikkat! Araştırmalar topuklu ayakkabının, kansere yola açabileceğini ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DailyMail'de yayınlanan habere göre yapılan yeni araştırmalarla topuklu ayakkabı giymenin zararlarına bir de kanser eklendi. Topuklu ayakkabı, ayak bileğindeki kasları güçlendirse de uzun süre giyildiğinde aynı kaslar zayıflamaya başlıyor ve yaralanmalara yol açıyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesinden onkoloji uzmanı Dr. David Agus, topuklu ayakkabı giymenin gereksiz yere acı ve eklem ağrısına sebep olmasının yanı sıra yürüme şekli ve vücut duruşu bozukluğuna da yol açacağına dikkat çekiyor. Bilim insanları, topuklu ayakkabı giymenin eklemlere verdiği zararla vücuttaki enfeksiyonu artırabileceğini, bununla beraber vücudun bağışıklığını düşürerek yani savunma mekanizmasını zayıflatarak kansere neden olabileceğini de düşünüyorlar. Kanser, DNA'daki mutasyonlardan ortaya çıksa da DNA'ya zarar veren veya DNA'nın doğal işleyişini bozan herhangi bir etken kansere sebep olabilir.

Eğer vücudunuzda örneğin topuklu ayakkabı giymekten oluşan sürekli bir iltihaplaşma varsa vücut, DNA onarımını durdurup bu iltihaplaşmayı durdurmaya odaklanabilir. Böylece de DNA onarımı zayıfladığı için vücutta kanser oluşabilir. Araştırmayı yöneten bilim insanı Dr. Agus, vücudumuzda sürekli kanser hücrelerinin oluştuğunu ama bağışıklık sisteminin bu kanser hücrelerini yok edebildiğini belirterek, “Bağışıklık sistemi zayıfladığında kanser hücrelerinin yok edilmesi de zorlaşacak” diyor. Yüksek topuklu giymek dizde de artrite neden olabildiği gibi ayak bileklerini, kalçaları ve hatta sırttaki kasları da etkileyebiliyor. Uzmanlar her ne kadar düz taban ayakkabı giyilmesini önerse de topuklu giyilecekse 8 cm'den yüksek topuklu giyilmemesini öneriyor.