Bütün gün oturmak ölüm riskini artırıyor

ABD, Batı Avrupa ve Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre günde en az bir saat tempolu yürüyüş ölüm riskini azaltıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç'teki Sogn & Fjordane Üniversitesi'nde görevli Lars Bo Andersen'ın yaptığı bir araştırmaya göre ölüm riskini ortadan kaldırmanın yolu yürümekten geçiyor.

Sonuçları Lancet dergisinde yayınlanan araştırmada 13 farklı çalışmada elde edilen veriler bir araya getirildi. 45 yaş üstü bir milyondan fazla kişinin katıldığı araştırmada "oturmanın zararlarını yok etmek için orta seviyede egzersiz ve en az bir saat tempolu yürüyüş yapılmalı" sonucuna ulaşıldı.

Araştırmacılar, 60 ila 75 dakika süreyle yapılan fiziksel aktivitenin, 8 saatten fazla oturmanın yol açtığı ölüm riskini ortadan kaldırdığını belirledi. Uzun süre oturmanın, insülin seviyesini yükselttiği ve metabolizmayı yavaşlattığı için diyabet ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlık riskini artırdığı tespit edildi.

TELEVİZYON KARŞISINDA ATIŞTIRMAYIN

Dergide yer alan bilgiye göre televizyon karşısında saatler geçirmenin ofiste oturarak çalışmaktan daha tehlikeli olabileceğine de dikkat çekildi. Zira birçok insanın sadece televizyon izlemediği aynı zamanda yağlı atıştırmalıklar tükettiği ifade edildi.

Araştırmada bütün gün egzersiz yapmadan oturmanın obezite ve sigara kadar tehlikeli olduğu sonucuna ulaşılırken tüm gün oturarak çalışmanın ardından evde beş saat veya daha uzun süre televizyon karşısında vakit geçirmenin ortaya çıkardığı zararı, bir saatlik aktivitenin bile gideremeyeceği kaydedildi.

Etiketler sağlık yürüyüş