'Kaygılarınızı kontrol altına alın!'

15 Temmuz sonrası gelişmelerin toplum sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çeken uzmanlar bozulan uyku düzeninin yaratabileceği sonuçlara karşı uyarılarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimi sonrası oluşan kaygıların uyku bozukluklarına neden olabileceği belirtildi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, yaşamı tehdit eden olaylar karşısında hissedilen kaygı, endişe, korku gibi duyguların doğal olduğunu ancak bunların kontrol altında tutulamamaları durumunda, çeşitli kaygı bozukluklarına ve dolayısıyla uyku bozukluklarına yol açabildiğini söyledi.

YAŞAM KALİTESİ TEHDİT ALTINDA

Sağlıklı uykunun, sağlıklı yaşam için elzem olduğunu belirten Aksu, “Bu süreci mutlaka kendi ruhsal sağlığımız açısından iyi yönetmeli, uyku düzenimize çok özen göstermeliyiz. Aksi takdirde, gelişen kaygı bozuklukları, uyku bozukluklarının kronikleşmesine neden olur ki bu da hem kişilerin kendi sağlıklarını, iş yaşamlarını ve yaşam kalitelerini tehdit eder hem de özellikle trafik vb. ortamlarda oluşabilecek dikkat eksikliği nedeniyle, toplumsal sağlığımızda tehdit yaratır” dedi.

DIŞ FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Uykunun sağlıklı olmasında çok farklı faktörlerin rol oynadığını kaydeden Aksu, şöyle devam etti:

“Bizler iyi uyku için bir kısım dış faktörlerin de önemli olduğunu bilmekteyiz. Örneğin sessiz, ışıksız ortam uykunun sağlıklı olması için gereklidir. Bunun gibi stres ve ruhsal gerginlik de uykunun kalitesini ve sürekliliğini bozan önemli bir faktördür. Yaşanılan olaylar karşısında oluşabilen kaygı ve korkular, uyku bozukluklarını kontrolünüz dışına taşırsa, hayatınızı olumsuz etkiliyor demektir. Böyle bir durumda mutlaka bir uyku tıbbı uzmanından yardım almayı öneriyoruz.”(DHA)