Dondurulmuş gıdalar hakkında bilinmesi gereken 5 şey

Dondurulmuş gıdaların büyük israf kaynağı olduğunu tespit eden İngiltere'deki Gıda Standartları Kurumu, tüketicileri bilinçlendirmek için kampanya başlattı.

DUVAR – Dondurulmuş gıda tüketmek ne kadar sağlıklı? Mevsiminde alıp saklandığı için bu tür gıdaların daha ekonomik olduğu doğru mu? Derin dondurucudan çıkan gıdalar tekrar dondurularak saklanabilir mi? Bu konuları araştıran İngiltere’deki Gıda Standartları Kurumu’na göre dondurulmuş gıdalar en büyük israf kaynaklarından biri. Halkı bu bu konuda bilgilendirmek için kampanya başlatan kurum broşürler hazırladı. Dondurulmuş gıdalar hakkında en sık sorulan sorular ve bunlara Gıda Standartları Kurumu’nun verdiği yanıtlar şöyle:

1. Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur?
Gıda Standartları Kurumu’nun yaptırdığı araştırmaya katılanların yüzde 43’ü öyle olduğuna inanıyor ama kuruma göre bu bilgi yanlış.
Doğrusu şu: “Gıdalar son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir.”
Gıda bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama bu sağlık açısnadn tehlikeli de değil.

2. Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu?
Gıda Standartları Kurumu’nun araştırmasına göre halkın yüzde 38’i gıdaların derin dondurucuda da bozulabileceğine inanıyor.
Ancak kurumun Genel Müdürü Steve Wearne’e göre bu doğru değil.
Wearne’e göre zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu değişse de, besin zehirlenmesi riski yok.
Wearne “Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düşer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Tabii paketlenmiş hazır gıdaların üzerindeki etiketlere de bakılmasında fayda var” diyor.

3. Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanımız var?
Bakteri türlerinin çoğu, derin dondurucuda ölmüyor. Ancak düşük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor.
Bu nedenle gıdanın buzu çözüldüğünde, bozulma süreci de yeniden başlıyor.
Steve Wearne “Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki ‘bekle’ düğmesi gibidir. Zamanı durdurur” diyor ve ekliyor:
“Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin.”

4. Dondurulmuş gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisi?
Bakteriler genel olarak sıcakta ürediği için, gıdayı yavaş yavaş çözdürmek en iyisi.
Aksi halde bakterilerin hızla artması riski var.
Gıda Standartları Kurumu’na göre en güvenli yöntem, kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmek.

5. Bir gıdayı ikinci kez dondurmak tehlikeli mi?
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.

Kaynak: BBC Türkçe