Sağlık meslek örgütleri: Normalleşme için aşılama zorunlu

Sağlık meslek örgütü temsilcileri ‘yeniden normalleşme’ kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “’Yeni kontrollü normalleşme’ kararı erken alınmış bir karardır ve bu kontrollü adımlar için aşılama yapılması ve önlemlerin alınması zorunludur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş Sendikası, Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der) ile Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHU-Der) Covid-19 salgını sürecinde ‘yeniden normalleşme’ adımlarına ilişkin TTB Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.

“Aşılama Yapılması ve Önlemlerin Alınması Zorunludur” başlığıyla yapılan ortak açıklamada, “Vaka-hasta sayısı 10 bini aşmıştır ve her gün 60’tan fazla yurttaşımız hayatını kaybetmektedir. Bu ortamda ‘yeni kontrollü normalleşme’ tıpkı 1 Haziran’da gerçekleşen ‘normalleşme’ adımları gibidir” denildi.

‘AŞI MÜCADELESİ 2-4 YIL SÜRECEK’

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut tarafından okunan ortak açıklamada, “1 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 'yeni kontrollü normalleşme' kararları Sağlık Emek-Meslek Örgütleri tarafından incelenmiştir. Yapılan toplam aşı sayısı bağışıklama oranını ifade etmemektedir. 9 milyon aşıyla nüfusun yüzde 10’u bağışıklanmış değildir. Ancak 2 milyon yurttaşımıza ikinci doz aşı yapılmıştır ve aşılanmanın üzerinden 2 hafta geçtikten sonra toplumun sadece yüzde 2 kadarı bağışıklanmış olacaktır” denildi.

Toplumsal bağışıklığın elde edilmesi için en az yüzde 70’lik toplum nüfusunun bağışıklanması gerekli olduğunu vurgulayan sağlıkçılar, “Aşılamanın başladığı 13 Ocak 2021 tarihinden bu yana 7 hafta geçmiştir. Aşılama hızı böyle devam ederse, yüzde 70’lik oranın yakalanması için aşı mücadelesi 2-4 yıl kadar daha sürecek demektir” ifadelerine yer verdi.

1 Haziran 2020 tarihinde alınan ‘normalleşme’ kararı gibi mart başı itibariyle alınan ‘yeniden normalleşme’ kararının da erken olduğunu belirten sağlık meslek örgütü temsilcilerinin açıklaması şu şekilde:

YERİNDE KARAR UYGULAMASI YERİNDE DEĞİL: Sosyal devlet ilkelerine uygun bir şekilde 14-28 gün kapanmayı uygulamamış, sonuçta resmi rakamlarla bile 3 milyona yakın yurttaşımız hasta olmuş, 30 bine yakın yurttaşımız yaşamını kaybetmiştir. Epidemiyolojik çalışmalar bu rakamların çok daha üzerinde hasta olduğunu ve fazladan ölümlerin açıklanamadığını göstermektedir. “Yeni kontrollü normalleşme” kararları içerisinde yer alan “Yerinde karar” uygulaması yerinde olmakla beraber, illerde il hıfzıssıhha kurulları ildeki tüm paydaşlarıyla, yani meslek örgütleri, sağlık çalışanlarının sendikalarıyla masaya oturup işbirliği, görüş alışverişi yapmamaktadır. Sağlık çalışanlarının sahadan gözlemleri kararlara yansımamakta, aksine sahte üretilmiş rakamlarla pandemide yönetimsizliğin-kötü yönetimin üzeri örtülmektedir.

DİNLENEMEYECEĞİMİZİ BİLİYORUZ: 81 ili renklere ayırarak risk bölgelerini sınıflandıranlar, Türkiye’nin boydan boya siyahlara büründüğünü, tıpkı Sağlık Bakanlığı’nın siyahlaşan tablolarına benzediğini görmezlikten geliyorlar. Ailesinden birini kaybetmemiş, yakın çalışma arkadaşları ve ailelerinden birisi hasta olmamış tek bir coğrafi noktamız bile kalmamıştır. Vaka-hasta sayısı 10 bini aşmıştır ve her gün 60’tan fazla yurttaşımız hayatını kaybetmektedir. Bu ortamda “yeni kontrollü normalleşme” tıpkı 1 Haziran’da gerçekleşen “normalleşme” adımları gibidir. O zaman da bizleri dinlemediniz, şimdi de dinlemeyeceğinizi biliyoruz.

UÇAK SEFERLERİNİ TIKA BASA DOLDURAN ZİHNİYET: Her iki haftada bir de normalleşme uygulaması güncellenecek, valiliklerimiz başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımız bu güncellemeye göre uygulamayı gözden geçirecek ve yeni düzenlemelere gidecektir” denmektedir. Yani iki haftada bir yine yerel sağlık emek-meslek örgütlerinden görüş alışverişi yapılmayacaktır. Yoksulluktan, işsizlikten mustarip olan halk maskeye ayıracak parayı bulamamakta, evine ekmek götürmek için çalışmak zorundadır. Dört kişilik bir ailenin aylık maske masrafı en az 100 TL’dir. Bu gerçekleri görmeyenler yurttaşlarımızın günlük hayatlarının her anında temizlik, maske ve mesafe denilen salgın tedbirlerine uymasını beklemektedir. Kendilerini sorumlu tutmayanlar salgının faturasını da halka yıkmaktadır. Gündüz alanları, işyerlerini, toplu taşımayı, uçak seferlerini tıka basa dolduran zihniyet, gece sokağa çıkma kısıtlamasıyla akla, bilime uygun olmayan kararlar vermektedir. Bu ortamı yaratanlar, her nedense konu sinema ve tiyatroya geldiğinde benzer kararlar almamaktadır.

AŞILAMA ZORUNLU: Sağlık Emek-Meslek Örgütleri olarak önerimiz hızla 120-150 milyon doz aşı temin ederek toplumda aşıyı yaygınlaştırmak, aşıya adil ve eşit erişim ile toplumsal bağışıklığı sağlamak, bunu yaparken de sosyal devlet ilkeleriyle yurttaşlarımıza mali yardım sağlayarak 14-28 gün bireysel hareketliliğin korunduğu toplumsal kısıtlamaların getirildiği bir kapanma uygulamasını yapmaktır. “Yeni kontrollü normalleşme” kararı erken alınmış bir karardır ve bu kontrollü adımlar için aşılama yapılması ve önlemlerin alınması zorunludur!

 
Etiketler TTB SES normalleşme