Sağlık emekçileri: Pandemi döneminde alkışladığınız çalışanlar bu zammı hak etmiyor mu?

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açıklama yapan Sağlık Sen, sağlık çalışanlarına hak ettikleri ücretin verilmediğini vurgulayarak, tüm sağlık çalışanları için ücret artışı talebini yineledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de aile hekimleri ve aile sağlığı merkezi çalışanları, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin kaldırılması ve özlük hakları için 2 gün süreyle iş bıraktı. Kentte 22 Aile Sağlığı Merkezi’nde greve gidilirken, İzmir Aile Hekimleri Derneği, grev çağrısında “Bir kez daha ceza yönetmeliğini kabul etmediğimizi Bakanlığa duyurmak için 17-18 Şubat tarihlerinde grev yapacağız" demişti.

Sağlık Sen üyeleri ise Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. “Sağlık Çalışanları bu ülkenin hayat sigortasıdır.” “Alın terimizin hakkını istiyoruz” yazılı pankartların taşındığı açıklamada, sık sık “Alkış alkış dediniz hakkımızı yediniz”, “İş yükümüz artıyor ücretimiz eriyor” ve “İşimize aşığız ayrımcılığa karşıyız” sloganları atıldı. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan Sağlık Sen İzmir 2’Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, uygulanacak yasanın, sadece hekimlere değil tüm sağlık çalışanlarına uygulanması gerektiğini vurguladı.

'TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÜCRET ARTIŞI'

Sağlık alanında çalışan, tüm emekçilere zam talebinde bulunan Özdemir, “Ülkemizin ekonomik olarak sıkıntı çektiği bu günlerde, hem pandemi nedeni ile ön saflarda yer alıp, hem de yıllarca uygulanan sağlık alanındaki mali politikalardan dolayı eriyen ücretlerimizle mücadele ettik. Hal bu ki sağlıkta dönüşümde ve pandemi de adımızı tüm dünyaya duyuran biz sağlık çalışanları olarak hak ettiğimiz ücret verilmemektedir. Tüm sağlık çalışanlarına ücret artışı beklerken böyle bir ortamda herkese değil de hekimlere zam yapılacağı açıklanmıştı. İlk tepkimiz; 'hekimler hak ediyor, elbette zam yapılacak! Peki ya geride kalan yüzbinlerce sağlık çalışanı, onlara zam yok mu, onlar hak etmiyor mu' oldu. Ayrıntılı olarak yasa teklifini incelediğimizde, zaten aile hekimleri, üniversite hastanesindeki öğretim görevlileri, araştırma görevlileri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu'nda çalışan doktorlarımıza da zam düzenlemesinden muaf tutulmuştu” diye konuştu.

SAĞLIK SEN’DEN BAKANLIĞA ÇAĞRI

Tüm sağlık çalışanlarına zam yapılması teklifinin sağlık komisyonunda iki aydır beklediğine dikkat çeken Özdemir, hükümete ve Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunarak şöyle devam etti;

“Pandemi döneminde alkışladığınız hekim ve sağlık çalışanları bu zammı hak etmiyor mu? Sağlıkta dönüşümü gerçekleştiren sağlık çalışanları bu zammı hak etmiyor mu? Eksik personelle çalıştırdığınız nöbet paralarını kestiğiniz sağlık çalışanları bu zammı hak etmiyor mu? Pandemi de 550’den fazla şehidi veren sağlık çalışanları bu zammı hak etmiyor mu? Dövülen, tartaklanan ama hala sağlıkta şiddete caydırıcı cezaları veremediğiniz sağlık çalışanları bu zammı hak etmiyor mu? Pandemide yalnız bıraktığınız, ailelerimizden sevdiklerimizden günlerce ayrı kalarak covidli hastalara bakan sağlık personelleri bu zammı hak etmiyor mu? Pandemi döneminde en fazla çalışan sağlık personelleri bu zammı hak etmiyor mu? Elbette sonuna kadar hak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

'KADEMELİ DÜZENLME YAPILMALI'

3600 ek gösterge düzenlemesine de dikkat çeken Özdemir, “İstisnasız teknisyeninden, hemşiresine memurundan doktoruna kadar tüm sağlık çalışanlarını kapsamalı, Hekimlerimize 7200 ek göstergeye kadar kademeli bir düzenleme yapılmalıdır. Düzenleme yapılırken 2008 Öncesi 5434 sayılı ve 2008 sonrası 5510 sayılı kanunla işe başlayanlar arasında farklı kanuna tabi oldukları gerekçesiyle yeni bir haksızlık doğurmayacak şekilde yasal zemin oluşturulmalıdır. Sağlıkta istihdam sorunu hala devam etmektedir. Sağlık çalışanlarımız OECD ülkelerine oranla 3 kat az personelle hizmet vermektedirler. Buda 3 kat daha fazla çalıştığının da göstergesidir. Bakanlık her yıl tamamlayıcı değil sorunun çözümüne yönelik alımlar gerçekleştirmelidir. Kamuda birçok farklı istihdam modelleri içerisinde hizmet veren, 4/B sözleşmeliler, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil ebe hemşireler kadroya geçilmeli ve güvence altına alınmalıdır” dedi.

Öte yandan sağlık emekçilerinin ve aile hekimlerinin yarın İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay partisinin grup toplantısında uzman ve pratisyen hekimlere 2 bin 500 ila 5 bin lira arasında zam geleceğini duyurmuştu. Daha sonrasında ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da konuya ilişkin olarak, "Sağlık çalışanlarına 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında zam yapacağız. Pratisyen hekimlerin ek göstergesi 13 binden 33 bine, uzman hekimler diş hekimleri dahil olmak üzere 17 binden 40 bine ek göstergeleri çıkmış olacak. Pratisyenlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin olmak üzere bir düzenleme Meclis’te tüm grupların desteğini bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. (DUVAR)