Sağlık Bakanlığı'ndan danışmanlara 'ihaleye fesat ve rüşvet' suçlaması

Bakan Yardımcısı Birinci, danışman U.E'nin de aralarında bulunduğu 4 kişi ile Bilbest firmasının yetkilileri hakkında 'ihaleye fesat ve rüşvet' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız uygulamasının fikri mülkiyet haklarına ilişkin dava nedeniyle yaşanan kriz, Ankara’da açılan yeni bir dava ile sonuçlandı. Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin talimatıyla, Tiga isimli firma hakkında sosyal medyadan paylaşım yapan danışmanı U.E ile diğer Sağlık Bakan yardımcısı Sabahattin Aydın'ın eşi tarafından kurulan Bilbest firmasının şimdiki sahipleri hakkında 'ihaleye fesat ve rüşvet' iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

T24’ten Asuman Aranca'nın haberine göre, başlatılan soruşturma kapsamında Birinci’nin danışmanlarının da aralarında bulunduğu proje koordinasyon ekibindeki 4 isim gözaltına alınıp sorgulandı. Soruşturma sonunda savcılık, Birinci’nin danışmanlarının yanı sıra, Sabahattin Aydın’ın oğlunun hisselerini devrettiği Bilbest’in sahibi Mehmet Zahid Ercan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında dava açtı.

e-Nabız’ın fikri mülkiyet hakları nedeniyle İki şirket ve Sağlık Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren hukuk davasının yarattığı kriz, Birinci’nin danışmanları ile Bilbest aleyhinde ceza davası açılmasıyla yeni bir boyut kazandı. Bilbest’in, Temmuz 2022’de e-Nabız’ın fikri mülkiyetine ilişkin açtığı hukuk davası devam ederken, Birinci’nin danışmanlık hizmeti aldığı U.E, sosyal medya hesabından Tiga’ya yönelik bir paylaşımda bulundu. İddiaya göre, paylaşım üzerine U.E’yi arayan Birinci, bu kişiye ulaşamayınca diğer danışmanını aradı. Birinci, danışmandan, U.E’ye ulaşmasını talep ederek, “paylaşımın kaldırılmasını, aksi halde kendileri için iyi olmayacağını” söyledi. İlerleyen saatlerde danışman U.E attığı tweet’i silse de kendisi gibi danışmanlık hizmeti veren ve proje ekibinde yer alan 3 kişiyle birlikte işinden ayrılmak zorunda kaldı.

BAKANLIK’TAN AB İHALESİNE FESAT İDDİASI

Ancak atılan bu twitle başlayan gerginliğin sonunda Bakan Yardımcısı Birinci, Sağlık Bakanlığı’nın avukatları aracılığıyla danışman U.E’nin de aralarında bulunduğu 4 kişi ile Bilbest firmasının yetkilileri hakkında 'ihaleye fesat ve rüşvet' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Danışman U.E, Avrupa Birliği koordinasyonunda yürütülen “HS Monitör” ihalesine fesat karıştırmak ve rüşvet almak ile suçlandı.

4 DANIŞMAN GÖZALTINA ALINDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcılık, danışman ve Bilbest isimli firma ile diğer şüpheliler arasındaki para hareketlerini inceledi. Yapılan incelemede Bilbest firmasının, danışmana 5 yıl içinde toplamda 142 bin lira gönderdiği belirlendi. Söz konusu hesap hareketlerinde danışmanlar arasında para trafiğine de rastlandı. Bunun üzerine Birinci’nin şikayet ettiği 4 danışman gözaltına alındı. İfadelerinin ardından dört danışman yurtdışına çıkış yasağı ile serbest kaldı.

İLK DURUŞMA MAYIS’TA

İddianamede, Bakan yardımcısı Sabahattin Aydın’ın oğlunun Bilbest’teki hisselerini devrettiği Mehmet Zahid Ercan da sanık olarak yer aldı. Öte yandan rüşvetle suçlanan danışmanlardan biri, 6 Şubat’taki deprem sırasında hayatını kaybetti. Bu nedenle savcılık bu kişi yönünden takipsizlik kararı verdi. Ankara Başsavcılığının hazırladığı iddianame, ağır ceza mahkemesince kabul edildi. Davanın ilk duruşması Mayıs ayında görülecek.

'E-NABIZ SİSTEMİ KATARLILARA SATILDI' HABERİNE ERİŞİM ENGELİ

Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın'ın eşi tarafından kurulan e-Nabız sistemini ilk tasarlayan şirket olan Bilbest isimli firmanın, Sağlık Bakanlığı ve Tiga isimli firmaya dava açmasıyla ortaya çıkan e-Nabız sisteminin Katarlılara satılmasına ilişkin habere de yayın yasağı getirildi. (KAYNAK)