Sağlık Bakanı'nı görevden almayı reddeden Johnson'a tepki yağıyor: 'Bakanlardan kim hesap soracak?'

İngiltere'de Matt Hancock'un sağlık bakanlığından istifasıyla sonuçlanan skandalda gözler Boris Johnson'a çevrildi. Johnson'a, bakanlarından hesap sormayı reddettiği için tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - İngiltere'de Sağlık Bakanı Matt Hancock'ın kendi koyduğu korona virüsü kurallarını ihlal ederek danışmanıyla öpüştüğü fotoğrafın basına yansımasının ardından, Başbakan Boris Johnson'ın gelişmeleri ele alış biçimine tepki yağıyor. Johnson, Hancock'u görevden almaması nedeniyle siyasetçilerin hesap verme sorumluluğunu yok saymakla ve etik kurallarını çiğnemekle suçlanıyor. Nihayetinde Hancock'un kendisinin istifa etmesiyle sonuçlanan skandalın ardından, Johnson'ı eleştirenler arasında muhalefetteki İşçi Partisi'nin ve medyanın yanı sıra kendi partisinden milletvekilleri de bulunuyor. 

HEM COVID KURALLARINI İHLAL ETTİ, HEM DANIŞMANLIK GÖREVİNE GETİRDİ 

Söz konusu skandal, The Sun gazetesinin Sağlık Bakanı Matt Hancock'un danışmanı Gina Coladangelo ile öpüşürken çekilmiş bir fotoğrafını yayımlamasıyla patlak verdi. Tepki çeken nokta, fotoğrafın 6 Mayıs'ta, Hancock'un bizzat kendisinin koyduğu korona virüsü kuralları uyarınca İngilizlerin aynı evde yaşadıkları kişilerden başka kimseyle görüşmesine izin verilmediği bir dönemde çekilmesiydi. Aynı zamanda, Hancock'un evlilik dışı bir ilişki yaşadığı belirtilen ve uzun süredir arkadaşı olan Coladangelo'nun, 15 bin sterlin maaşı olan ve yılda sadece 15-20 gün çalışmasını gerektiren danışmanlık görevine neden ve nasıl getirildiği de sorgulandı. 

'ÖZRÜ KABUL EDİLDİ, KONU KAPANDI' DEMİŞTİ

Boris Johnson ise pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı'nda yaşanan bu ihlallere rağmen harekete geçmedi. Sözcüsü, bakanın özrünün Johnson tarafından kabul edildiğini ve "konunun kapandığını" söyledi. Bununla birlikte istifa baskılarına direnemeyen Hancock dün görevi kendi kararıyla bıraktı.

İŞÇİ PARTİSİ: JOHNSON BİZZAT GÖREVDEN ALMALIYDI

Gelinen noktada gözler, Johnson'a çevrilmiş durumda. İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer, Johnson'ın bakanı ilk anda görevden almış olması gerektiğini söyledi. Johnson'ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti'den çok sayıda vekilin de Hancock'un görevden alınması için baskı yaptığı belirtiliyor.

'HERHANGİ BİR AHLAKİ YETKİ KULLANMAYAN BİR BAŞBAKAN...'

Muhafazakâr Parti'ye yakın Times gazetesi ise Başbakan'a sert bir eleştiri yöneltti. Gazetenin yazarlarından Camilla Long, "Bahse girerim ki Hancock hiçbir zaman görevden alınamayacağını düşünüyordu çünkü hiç kimse üzerinde herhangi bir ahlaki yetki kullanmayan bir başbakanımız var" ifadelerini kullandı.

'TABAN ÖRGÜTLENMESİ JOHNSON'A BAYRAK AÇTI'

The Observer gazetesi ise manşete taşıdığı haberde Muhafazakâr Parti'nin taban örgütlenmesinin Hancock'un istifasını isteyerek Johnson'a bayrak açtığını yazdı. Haberde, Hancock'u görevden almamakla Johnson'ın parti içinde kendi gücüne zarar verdiği yorumu yapıldı.

'BAKANLARDAN HESAP SORMAK İÇİN HANGİ MEKANİZMALAR KALDI?'

The Observer, Johnson'ın daha önce İçişleri Bakanı Priti Patel'e yöneltilen zorbalık suçlamalarını, Eğitim Bakanı Gavin Williamson'a sorunlu sınavlar nedeniyle getirilen eleştirileri ve Konut ve Topluluklar Bakanı Robert Jenrick'in bir bağışçının 1 milyar sterlinlik lüks konut projesine onay vermesini görmezden geldiğini hatırlattı. Haberde, İngiltere Başbakanı'nın bu görmezden gelme taktiği nedeniyle 'sendeleyen bakanlardan hesap sormak için hangi mekanizmaların devrede olduğu konusunun bazı hükümet çalışanları ile Muhafazakâr milletvekilleri tarafından sorguladığı' belirtildi. The Observer, "Peki Johnson çağında hesap sorulabilirlik ne olacak?" diyerek, Hancock'un istifasının 'Johnson'ınki kadar sıradışı bir yönetimde bile' işlerin normal akışına girebileceğini gösterdiği yorumunu yaptı.

'BİZ CENAZELERDE SARILAMAZKEN...'

İngiltere'de yakınlarını Covid'den kaybetmiş kişilere adalet sağlanması amacıyla kurulan Covid-19 Bereaved Families for Justice isimli örgütten Hannah Brady de, Hancock'un sağlık bakanı olarak Covid kurallarını delmesine rağmen Johnson tarafından görevden alınmamasına tepki gösterdi. Brady, "Johnson'ın onu görevde tutması, yakınlarını kaybeden ailelere atılmış bir tokat... Bu aileler açısından, biz sevdiklerimizin cenazelerinde arkadaşlarımıza ve ailemize sarılamazken, ülkede kamu sağlığından sorumlu olan kişinin kuralları dikkate almadığını bilmek büyük bir hayal kırıklığı" dedi. (DIŞ HABERLER)