Safa Önal'a açılan karşı telif davası başlıyor: 'Sadece sindirme çalışması'

Senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal'a karşı telif davası açıldı. Açılan dava bugün Kartal Adliyesi’nde görülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugüne kadar 450’den fazla filmin yönetmenliğini yapan ve filme çekilmiş 395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal'a telif davası açıldı. 90 yaşındaki Önal, geçtiğimiz günlerde ifade alınması için karakola davet edildi. Telif davası bugün Kartal Adliyesi’nde görülecek.

Kendisine ait sinema filmlerinin izinsiz olarak Youtube'da yayınladığını iddia eden Safa Önal'ın iddiasına göre, Youtube'da ve dijital platformlarda yayınlanan birçok filmin jeneriğinden Önal'ın ismi çıkartıldı veya filmler jeneriksiz olarak yayınlandı. Birçok film, Önal'ın izni alınmadan küçük parçalara bölünerek yayınlandı. 

Önal'ın şikayette bulunduğu ve dava açtığı şirket, davanın sonucunu beklemeden Önal'a karşı dava açtı. Geçtiğimiz günlerde polis Safa Önal'ın evine giderek Önal'ı ifade alınması için karakola davet etti. 

Telif davası ile ilgili görüştüğümüz senarist Ayhan Sonyürek, "Biz Safa Önal’ın Youtube’da yayınlanan filmleriyle ilgili bir telif davası açtık Gülgen Film’e. Eserleri hem izinsiz hem de bölerek, parçalayarak ve jenerikte Safa Önal’ın ismini koymadan yayınlıyorlardı. Bu yasalarımızda suçtur, filmin başında jenerikte o senaristin, yönetmenin adını belirtmek zorundalar. Ama parçalayarak, bölerek yayınlıyorlar. Bununla ilgili şikayette bulunduk, dava açtık. Ama bu davanın sonucu beklemeden karşı davayla sindirme çalışmaları yapılıyor. 90 yaşındaki Safa Önal’ın evine polis gidiyor ve Önal ifade alınması için karakola davet ediliyor. Savcılığa olmadık bir maddeden, yani eseri izinsiz kullanmayla ilgili bizim dava açma hakkımız varken onlar da aynı maddeden açmak istiyorlar. Sadece sindirme çalışması. Ama bu boşa çıkacak, bununla ilgili mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.