Sadece Türkiye değil: Akdeniz'de dört ülke yanıyor

Sardinya adasında 1500 kişi yerinden oldu. Katalonya'da yüzlerce hektarlık alan yandı, Yunanistan'da ise son iki günde 40'tan fazla yangın çıktı. Lübnan'daki alevler Suriye sınırına yayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de son dört gündür orman yangınlarının sürdüğü beş il 'Afet Bölgesi' ilan edilirken, Güney Avrupa'da da şiddetli rüzgarların körüklediği yangınlar devam ediyor. İtalya, İspanya ve Yunanistan'da sıcak hava dalgası nedeniyle endişeler artarken, uzmanlar yeni orman yangınlarının çıkabileceği yönünde uyarıda bulundu.

20 BİN HEKTAR YANDI

İtalya'nın Sardinya adasında geçtiğimiz hafta meydana gelen yangınlarda 20 bin hektarlık alanın yandığı ve yaklaşık 1500 kişinin yerlerinden olduğu kaydedildi. Sivil Savunma Ajansı bölge temsilciliği, Sardinya'da sıcaklıkların 37 dereceyi aşıp 40 dereceye ulaşabileceğine dikkat çekti. Sardinya genelinde risk seviyesi yükseltilerek 'turuncu' kategoriye alındı.

Sicilya adasında ise orman yangınları nedeniyle yüzlerce turist tahliye edildi ve tüm uçuşlar iptal edildi. Şiddetli rüzgarla alevler yayılmaya devam ederken, Fossa Creta muhitinde birkaç aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sicilya

İTALYA'DA BİN YILLIK ZEYTİN AĞACI İÇİN SEFERBERLİK

Sardunya'da çıkan orman yangınları nedeniyle zarar gören bin yıllık zeytin ağacını kurtarmak için uzmanlar ve gönüllüler harekete geçti. İtalya Tarım Bakanlığı'nın 'Anıtsal Ağaçlar Listesi'nde bulunan, gövde çevresi yaklaşık 10 metre, boyu 16.5 metre olan 'Patrik' isimli ağacın kurtarılması için köklerinin etrafında gönüllülerden oluşan bir ekibin nöbet tuttuğu belirtildi. Cagliari Üniversitesi'nden botanikçi Gianluigi Bacchetta, "Bu ağacı yaşatmak, insanların umudunu canlı tutmak demektir" dedi.

İSPANYA'DA YEREL SAKİNLERE UYARI

Orman yangınlarından etkilenen bir diğer ülke de İspanya oldu. Katalonya bölgesinde geçtiğimiz cumartesi başlayıp, bu hafta ortasına kadar devam eden yangında 1700 hektarlık bir alan yandı. Albacete vilayetinde de hafta boyunca süren yangınlarda 2 bin 500 hektarlık alan küle döndü. İrili ufaklı yangınların devam ettiği ülkede aşırı sıcaklar dolayısıyla yangın riskine dair bazı belde ve bölgelerde yerel halk uyarıldı. 

Yunanistan

YUNANİSTAN: ZORUNLU OLMAYAN YOLCULUKLARA ÇIKMAYIN

Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı Yunanistan'da, son iki gün içerisinde ülke genelinde 40'tan fazla orman yangını meydana geldi. Başkent Atina ve Patras kentlerinde, birçok ev orman yangınları nedeniyle zarar gördü. Yetkililer, zorunlu olmayan yolculuklara çıkılmaması gerektiğini duyurdu.

Atina ve çevre bölgeleri kapsayan Attika da dahil olmak üzere, Orta Yunanistan, Mora ve Batı Yunanistan'ın 'çok yüksek yangın riski' altında olduğu belirtilirken, önümüzdeki günlerde sıcaklığın 42 dereceyi bulacağı aktarıldı.

Lübnan
'SUYU VE ELEKTRİĞİ DİKKATLİ KULLANIN' UYARISI

Sivil Savunma ve Kriz Yönetim Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, kesintilerden kaçınmak için su ve elektriğin 'dikkatli kullanılması' gerektiğini söyledi. Kamusal alanlarda klimalı mekanların da çoğaltılacağı ifade edildi. 

LÜBNAN'DAKİ YANGINLAR SURİYE SINIRINA YAYILDI

Öte yandan, Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar kazasına bağlı ormanlık alanda çıkan ve bir kişinin ölümüne neden olan yangın da devam ediyor. Tarım Bakanı Abbas Mortada, çam ormanlarını tahrip eden yangınların 'her yöne yayıldığını' ve Suriye sınırına ulaştığını söyledi. Mortada, yangın söndürme uçaklarının yetersiz olduğunu, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye'den yardım beklediklerini aktardı.

Devlet ajansı NNA, 15 yaşındaki bir itfaiye gönüllüsünün ölümüne sebep olan yangınlar nedeniyle pek çok insanın yerinden olduğunu aktardı. "Görevlilerin ulaşamadığı bölgeler var" diyen sivil savunma yetkilisi George Abou Moussa, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına almak için çalıştığını belirtti. (DIŞ HABERLER/AA)