CHP'den Meclis'e 'SADAT'ı araştırma' önergesi: Bakalım kimler koruyacak

CHP'li Özel: SADAT’ın Meclis tarafından araştırılmasını teklif ediyoruz. Göreceğiz bakalım bu SADAT denilen yapıyı, oylarıyla kimler kollayacak, kimler koruyacak

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Burası terörist yetiştiren bir kurum' diyerek kapısına gittiği SADAT'ı Meclis gündemine taşıdı. CHP Grup başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç, 'SADAT'ın faaliyetlerinin araştırılması' talepli araştırma önergesini TBMM'ye verecek.

'PARAMİLİTER KURUM'

ANKA'nın haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Özgür Özel, şunları söyledi: “Sayın Genel Başkanımız, milletvekillerimizle birlikte SADAT’ın önündeydi. SADAT’taki sis perdesini aralamak için, insanları tedirgin eden ve Türkiye’nin geleceğiyle ilgili endişeler yaratan bu paramiliter kurumun kapısındaydı.

Kapıya gelenler, ‘Sormamız lazım’ diye gittiler, bir daha geri gelmediler. O kapıyı açmaya cesaret etmediler. O kapı açılsaydı, Sayın Genel Başkanımız onlara faaliyetlerini ve bundan sonraki planlarını soracaktı. Kuruluşlarındaki amaçlarını ve bu amaçları Türkiye’de nerede kullandıklarını, Suriye’de nasıl kullandıklarını ve bundan sonra neler olacağını sorup, kamuoyunun endişelerini dile getirecek ve bunu kamuoyu önünde tartışmaya açacaktı. O kapılar açılmadı. O kapılar açılmadığına göre bu SADAT’ı mercek altına alma görevi milletin vekillerinindir."

Özgür Özel

'MECLİS GÜNDEMİNE GETİRECEĞİZ'

SADAT’ın Meclis tarafından kurulacak bir komisyon marifetiyle araştırılmasını teklif ettiklerini söyleyen Özel şöyle devam etti: "Bu hafta içinde, bu önergemizi ivedilikle Meclis gündemine getirecek, Meclis’te bu konuyu görüşecek ve milletvekillerinin oylarına sunacağız. Göreceğiz bakalım bu SADAT denilen yapıyı, oylarıyla kimler kollayacak, kimler koruyacak; kimler ise cesaretle bu yapının üzerine gidilmesi için oy kullanacak.” 

SADAT NEDİR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'paramiliter kurum', 'terörist yetiştiren bir kurum' olarak tanımladığı SADAT'ın merkezinin önüne gitmesi ve yaptığı açıklamalar yaklaşan seçimlerin güvenliğiyle ilgili tartışmayı alevlendirdi. Teyit.org, SADAT'la ilgili iddiaları inceledi.

Daha önce de suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker'in videolarıyla çok konuşulan SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş), özel bir askeri şirket. 8015 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre şirket, 2012’de, 28 Şubat sürecinde “irticai faaliyetler” gerekçesiyle emekliye sevk edilen tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ve 22 kişi tarafından kuruldu.

'MÜHİMMAT ALIMI, ASKERİ EĞİTİM, DANIŞMANLIK...'

Tanrıverdi Adaleti Savunanlar Derneği’nin ardından emekli askerlerin yer aldığı bir düşünce kuruluşu olan Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni (ASSAM) kurdu.  ASSAM nüfuslarının çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi, savunma sanayi işbirliklerini geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüttüğünü söylüyor ve sivil toplum kuruluşu statüsünde. SADAT ise Müslüman çoğunluklu ülkelerin ordularına eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için kurulmuş bir şirket.

Adnan Tanrıverdi, 643 bin TL sermayeyle kurulan ve 3 Kasım 2020’de nominal değeri 1 milyon 584 bine yükseltilen şirketin yönetim kurulu başkanlığından 26 Ağustos 2016’da istifa etmiş, yerine oğlu Ali Kamil Melih Tanrıverdi geçmiş.

SADAT’ın faaliyetleri arasında “uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı” gibi hizmetler sayılıyor. Operasyonel askeri güce sahip olmadıklarını, yasadışı faaliyetlerde bulunmadıklarını söylüyorlar.

'TSK'NİN YETİŞEMEDİĞİ İSLAM ÜLKELERİNE...'

Adnan Tanrıverdi, kuruluş amaçlarını “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yetişemediği İslam ülkelerine hizmet götürmek olarak” açıklamış.

PEKER: BİRLİKTE SİLAH GÖNDERDİK, EL KAİDE'YE GİTTİ

Sedat Peker, SADAT'la birlikte Suriye’ye silah sevk ettiğini, silahların El Kaide’nin Suriye’deki kolu El Nusra Örgütü’ne gittiğini öne sürdü.

SADAT’ın Türkiye’de paramiliter yapılar yetiştirmek amaçlı faaliyet gösterip göstermediği de zaman zaman gündeme geliyor.

AKŞENER TOKAT VE KONYA'DAKİ KAMPLARI SORMUŞTU

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2018 yılında yaptığı açıklamada, Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kamplarından söz ederek SADAT’ı işaret etmişti. Sadat ise kampları reddetti. Konuyla ilgili “Anayasal düzene karşı işlenen suçlar” kapsamında soruşturma açıldı, ancak sonuçla ilgili açık kaynaklarda bir bilgi bulunmuyor.

AK PARTİ'YLE BAĞI

SADAT’ın AK Parti’nin talimatıyla ve istişarelerde kurulduğu iddiaları da var. 2016'dan 2019'a kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı olan Adnan Tanrıverdi’nin 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından devlet bürokrasisiyle sık sık yan yana geldiği biliniyor.

Askeri akademilerinin kapatılıp Milli Savunma Üniversitesi’nin kurulmasında da Tanrıverdi’nin rol oynadığı söyleniyor.  Adnan Tanrıverdi'nin 2018 yılında Afrin harekatı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki "Güvenlik Zirvesi"ne katılması da dikkat çekmişti.

'LİCE'DE OPERASYON'

2016 yılında SADAT’ın adı Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki bir köyde PKK’lilere yönelik bir operasyonda 34 kişinin özel bir birim tarafından öldürülme girişimiyle gündeme gelmişti.

Şirketin MİT ile bağlantısı da tartışılan konular arasında. Nitekim Melih Tanrıverdi, yabancı kaynaklara yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı’na, MİT’e ve Milli Savunma Bakanlığı’na kendilerinden hizmet talep eden ülkelerin taleplerini ilettiklerini ve görüş istediklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)